PODVIG SRPSKIH LEKARA: Čoveku iz Rume izvađen tumor težak 10 kilograma, operacija trajala satima

Novosti online

16. 03. 2024. u 13:00

TUMOR težak 10 kilograma izvađen je ove nedelje na Institutu za onkologiju Vojvodine pedesetšestogodišnjem Rumljaninu Ranku Šimuliji.

ПОДВИГ СРПСКИХ ЛЕКАРА: Човеку из Руме извађен тумор тежак 10 килограма, операција трајала сатима

Dr Igor Milošević u operacionoj sali foto UKC RS

Operacija tumora je trajala dva i po sata, a hirurg koji ga je operisao profesor dr Zoran Radovanović kaže kako je operacija bila tehnički zahtevna.

- Tumor je zauzimao ceo trbuh, od želuca do karlice. Bila je moguća, pa i rizična, bilo kakva povreda drugih organa i većih krvnih sudova. Mogla su da se dese i fatalna krvarenja. Zbog same veličine tumorske mase nije postojao adekvatan pristup. Organi u trbuhu su bili skroz pogurani, pa je levi mokraćni kanal bio skroz desno, kao i debelo crevo – ispričao je dr Radovanović koji je i direktor Instituta za onkologiju Vojvodine.

Kako objašnjava, veliki tumori se obično vezuju za ginekologiju i tumore jajnika i retki su u abdominalnoj hirurgiji, mada se desi da i ovde budu veliki.

- Veće tumore imamo otprilike jednom godišnje, a ovako veliki tumori su baš raritetni – napomenuo je dr Radovanović i dodao kako pacijenta planiraju da puste kući u ponedeljak, a postoperativni tok dobro prolazi.

Ranko Šimulija kaže za "Dnevnik" da je trebalo da ide na operaciju bruha, ali nije otišao zbog povišenog šećera.

Tada mu je promenjena terapija za šećer i počeo je da mršavi. Međutim, stomak nikako da mu se smanji, a i postajao je sve tvrđi.

- Svi su mi govorili da stomak poslednji "ode". Onda sam počeo da više puta noću ustajem zbog male nužde i otišao sam na ultrazvuk. Doktor je video da imam tumor i tada sam došao ovde. Uradili su mi magnet i videli. Taj tumor je rastao oko godinu dana. Mene sada ništa ne boli, dobro se osećam i čekam da odem kući – ispričao je Šimulija.

Dr Radovanović napominje da je ovom pacijentu tokom tri nedelje priprema za operaciju tumor jako narastao.

- Tumor je bio prečnika 20 cm, a tokom tri nedelje, dok se pacijent spremao za operaciju, tumor je narastao do prečnika od 35 cm – napomenuo je dr Radovanović.

Čekaju se analize

Profesor Radovanović kaže kako je sada tumor na patologiji i tamo će se raditi mikroskopske analize, kako bi se utvrdio tip tumora, njegovo poreklo i stepen agresivnosti. Od svega toga zavisi dalje lečenje i životna prognoza.

Razlozi nastanka ovog tumora su isti kao i kod bilo kojeg drugog karcinoma. Dr Radovanović kaže kako to mogu da budu loša ishrana, malo fizičke aktivnosti, genetski faktor, uticaj sredine, pušenje.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)