OKO POLOVINE VOZAČA POŠTUJE OGRANIČENJE BRZINE U NASELJU: Zanimljivo istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja u svim opštinama u Srbiji

V.C.S.

26. 02. 2024. u 16:35

Jedan od najznačajnih naučno-istraživačkih projekata u oblasti bezbednosti saobraćaja u Srbiji i svetu jeste projekat Istraživanje indikatora performansi bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji, koji je realizovan i 2023. godine.

ОКО ПОЛОВИНЕ ВОЗАЧА ПОШТУЈЕ ОГРАНИЧЕЊЕ БРЗИНЕ У НАСЕЉУ: Занимљиво истраживање Агенције за безбедност саобраћаја у свим општинама у Србији

Foto: Naki kamere

Istraživači su obišli svaku od 161 lokalne samouprave i zabeležili ponašanje više od 245.000 vozača motornih vozila i više od 145.000 pešaka, posle čega je usledila obrada podataka i priprema izveštaja za sve lokalne samouprave i republički nivo.

Neki od rezultata do kojih se došlo jesu: 86,9 odsto vozača putničkih automobila je koristilo sigurnosni pojas, 70,2 odsto mlađe dece se prevoze u dečjim auto-sedištima, 96,3 odsto vozača putničkih automobila nije koristilo mobilni telefon za vreme vožnje u toku merenja, 54,9 odsto vozača putničkih automobila je poštovalo ograničenje brzine u naselju, pri čemu je prosečna brzina 50,5 km/h, 83,6 odsto pešaka je poštovalo zeleno svetlo na semaforu, 76,6 odsto dece osnovnoškolskog uzrasta je propisno prelazilo kolovoz na obeleženom pešačkom prelazu i 0,55% vozača u saobraćajnom toku je upravljalo vozilom pod dejstvom alkohola.

Svaki stanovnik Srbije može da proveri koliko se vozača i pešaka u lokalnoj samoupravi u kojoj živi ponaša bezbedno u saobraćaju i uporedi vrednost sa drugim lokalnim samoupravama, dok je zadatak donosioca odluka da primenjuju uspešne prakse i unapređuju bezbednost saobraćaja. Poređenje je moguće i u odnosu na republički prosek. Agencija za bezbednost saobraćaja je, u cilju podsticanja onih koji su najodgovorniji, sprovela vid takmičenja gradova i opština u bezbednom ponašanju i najbezbednije promovisala na svojim društvenim mrežama.

Podaci o vrednostima indikatora ukazuju na ključne probleme u bezbednosti saobraćaja. Oni imaju i važnu ulogu u strateškom upravljanju bezbednošću saobraćaja, a posebno nakon usvajanja Strategije bezbednosti saobraćaja, u kojoj su definisane ciljne vrednosti za 2025, 2027. i 2030. godinu. Najvažniji ciljevi jesu smanjenje broja smrtno stradalih za polovinu u odnosu na 2019. godinu i saobraćaj bez smrtno stradale dece od 2030. Sledeće, 2025. godine, očekuje se da procenat upotrebe sigurnosnog pojasa na zadnjem sedištu bude 35 odsto, a sada je 17,1 odsto.

Vrednosti indikatora su prikazane u "pozitivističkom" smislu, osim kad je u pitanju vožnja pod dejstvom alkohola, objašnjavaju u Agenciji. Dakle, ne predstavljaju se podaci o učesnicima u saobraćaju koji se ponašaju nebezbedno (npr. koriste mobilni telefon), već o učesnicima koji se ponašaju bezbedno (ne koriste mobilni telefon).

Analizirani su indikatori po saobraćajnicama u naselju, van naselja, na autoputu (ukoliko se na teritoriji konkretne opštine nalazi autoput) i ukupno (objedinjena vrednost).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)