"NOVOSTI" DOBITNICI BORBINOG PRIZNANJA: Održana akademija povodom 102 godine postojanja (FOTO/VIDEO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

19. 02. 2024. u 17:54

SVEČANOM akademijom u Domu vojske danas je obeleženo 102 godine postojanja imena novinske kuće Borba i četiri godine istoimenog časopisa za kulturu, u prisustvu brojnih zvanica iz političkog i javnog života.

НОВОСТИ ДОБИТНИЦИ БОРБИНОГ ПРИЗНАЊА: Одржана академија поводом 102 године постојања (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Milovanović

U svom obraćanju, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je čestitao "izuzetno važan i uspesima satkan jubilej postojanja čuvenog imena Borba".

Jovanović je podsetio da je Borba kao dnevni list bila kolevka domaćeg žurnalizma, a izlazeći 80 godina iz zgrade na trgu Nikole Pašića, na čijem vrhu je natpis sa njenim imenom, postala je "jedan do simbola Beograda".

Foto: D. Milovanović

Podsetivši da je Borba pokrenuta 1922. godine u Zagrebu, Jovanović je dodao da je u postratnom nastavku svog postojanja u Beogradu postala institucija i pokrenula na desetine štampanih izdanja od dečijeg Kekeca, preko dnevnika Večernje novosti i Sporta. Prema njegovim rečima, za Borbu su pisala najoštrija pera srpskog novinarstva, ali i kulturne elite, poput Dobrice Ćosića, Miloša Crnjanskog, Ive Andrića, Bogdana Tirnanića i drugih. Borba je bila i pokretač pozorišta Atelje 212 , a u njenoj zgradi 1970. godine pokrenuta je radio stanicu Studio B, podsetio je ministar.

Jovanović je naglasio da je danas Borba mesečni časopis štampan na ćirilici, kao podrška tom pismu, čija je ideja i zadatak da građanima Srbije pruži mogućnost edukcije i uživanja u temama kulture, tradicije, obrazovanja i drugih. Istakavši vitalnu važnost očuvanja štampanih izdanja, kao poslednjih bastioni velikih imena kolumni i komentara, Jovanović je dodao da Borba danas drži visok nivo profesionalizma, potkovan negovanjem pravih vrednosti.

Foto: D. Milovanović

Pomoćnica u Ministarstvu kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić je podsetila da je list Borba pratio sudbinu zemlje u kojoj je nastao, gasio se, pojavivši se na kraju kao časopis posvećen kulturi. Vanušić je ocenila da je Borba tokom postojanja bila sinonim kvalitetnog izveštavanja, analitičkog promišljanja stvarnosti i da je to mesto gde su objavljivali najznačajniji novinari, književnici i kulturni poslenici.svog vremena. Navevši da je Borba u velikoj meri oblikovala izgled naše moderne kulture i novinarstva, Vanušić je ocenila da je pre "par godina grupa istinskih profesionalaca izabrala ono najvažnije, a to je kultura i njome udahnula novi život prepoznatljivom naslovu".

Foto: D. Milovanović

U svom obraćanju, direktor Borbe Andrija Jorgić je podsetio da je Borba izlazila tokom Drugog svetskog rata na području Užičke republike, a od 1944. godine u oslobođenom Beogradu. Jorgić je istakao da je Borba "bila simbol borbe protiv fašizma, a danas je simbol borbe za kulturu", i da za časopis danas pišu mlade snage, kojma je poželeo da budu korektni novinari i da izrastu u dobre i plemenite ljude. Borbina priznanja za humanitarni rad, doprinos kulturi, tradiciji, istoriji i druge društvene aktivnosti uručena su predstavnicima Univerzitetske biblioteka "Svetozar Marković“, Kulturnog centra Niš, Humanitarnoj organizaciji "Srbi za Srbe“ i Muzeju Kozare iz Prijedora. Plakete su dobili i Srpsko kulturno društvo Maribor, Opština Vrnjačka Banja, Turistička organizacije Kragujevca, Muzej Nikole Tesle, Nina Mijailović, Biljana Šahrimanjan Obradović i porodica Velimira Bate Živojinovića (1933-2014) povodom zajedničke organizacije izložbe o čuvenom glumcu. Borbini dobitnici su i Danijela Vujičić, Branko Bojović iz sastava Sanšajn, kompanija Novosti, Studio B, list Alo, portal Republika, Dunav televizija, Radio Kosovska Mitrovica, televizija Most, Radio-televizija Republike Srpske i emisija "Jutro" televizije Prva. Plakete su dobili i voditeljka emisije "Jutro sa dušom" televizije Pink Jovana Jeremić, najbolji radnik Borbe Branislav Ercegovac, dok je specijalno priznanje "Za najborbeniju" u 2023. godini dodeljeno je mladoj pevačici Pavlini Radovanović iz Orahovca.

Radovanović je poručila da se "u ovoj nagradi nalaze sve borbe koje su se desile na Kosovu i Metohiji, svi divjunaci sa Košara, Paštrika, Kosovskog boja i mnogo borbi". "U ovoj nagradi se nalaze i usnuli junaci Stefan, Bojan i Igor, koji su junački stradali", poručila je Radovanović, koja je potom izvela par pesama uz klavirsku pratnju. U okviru Svečane akademije prikazan je kratak dokumentarni film o Borbi, a himnu "Bože pravde", a potom i nekoliko starih narodnih pesama su otpevale Tamara i Tatjana Đekić.

BONUS VIDEO: Predsednik Vučić "Novostima" dodelio Sretenjski orden

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave