TITO VATIKANU PREDAO ARHIVU ZLOČINA NDH : Vukašinović o Brozovim grehovima prema Srbima u SFRJ (VIDEO)

J. S.

15. 02. 2024. u 11:25

NA predavanju „Tajni dosije Broz II deo (1970–1980) " publicista i novonar Milorad Vukašinović ističe da je početkom sedamdesetih godina prošlog veka Jugoslaviju potresla duboka politička i ekonomska kriza kojoj su prethodile demonstracije iz 1968. godine.

ТИТО ВАТИКАНУ ПРЕДАО АРХИВУ ЗЛОЧИНА НДХ : Вукашиновић о Брозовим греховима према Србима у СФРЈ  (ВИДЕО)

KCNS

Broz je prihvatio studentske zahteve, ali je krizu legitimiteta pokušao da nadomesti Pokretom nesvrstanih, prikazujući sebe kao „svetskog lidera".

Vukašinović ukazuje na ogromnu mrlju jugoslovenske tajne službe koja nije uspela da spreči atentat na ambasadora Vladimira Rolovića, uprkos stalnim upozorenjima istog ambasadora da je ustaška emigracija u Švedskoj sve jača i da se priprema njegova smrt.

Autor ističe da je šezdesetih godina Tito predao Vatikanu kompletnu arhivi zločina NDH a da je Prof. dr Srboljub Živanović koji je te zločine istraživao, morao da izbegne u iniostranstvo kako bi spasao živu glavu.Podseća Vukašinović  i na podatak da Tito nikada nije zvanično posetio Jasenovac.

 Predavač ukazuje i na još jedan bitan događaj koji se odigrao u Havani septembra 1979. godine. Reč je o konferenciji Nesvrstanih, koja je ujedno i poslednji Titov javni nastup.Na toj konferenciji  Tito je osujetio  Kastrovu ideju o bližem povezivanju ovog pokreta sa Sovjetima i na taj način obavio poslednji zadatak za svoje prijatelje sa Zapada.

 Naposletku, Vukašinović naglašava  da su oba dela ove tribine o Brozu zasnovana na neumoljivim činjenicama koje se tiču jednog od najkontroverznijih perioda naše istorije.

   Sa današnjeg gledišta,smatra Vukašinović, jasne su pogubne posledice Brozove vladavine, pre svega prema srpskom narodu, i postavlja pitanje da - li se grobno mesto Josipa Broza Tita( na kojem,inače, nema zvezde petokrake) zasluženo nalazi na najekskluzivnijoj lokaciji u našem glavnom gradu - zaključuje Vukašinović.

  Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Tajni dosije Broz, II deo (1970–1980)" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)