PATRIJARH PORFIRIJE DANAS U MANASTIRU KRKA: Naš narod uvek je birao put istine

Novosti online

12. 02. 2024. u 08:17

PATRIJARH srpski Porfirije služiće danas, drugog dana posete Eparhiji dalmatinskoj, svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Krka.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ДАНАС У МАНАСТИРУ КРКА: Наш народ увек је бирао пут истине

FOTO: Eparhija dalmatinska SPC

Liturgija će biti služena u 9 sati, povodom slave Bogoslovije Sveta tri jerarha, a za 12 časova predviđena je svečana akademija.

Patrijarh Porfirije doputovao je juče u dvodnevnu posetu Eparhiji dalmatinskoj povodom slave Bogoslovije Sveta tri jerarha u manastiru Krka.

Porfirije je na početku posete služio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku. Povodom posete patrijarha Eparhiji dalmatinskoj juče je u manastiru Krka služena svečana doksologija, a patrijarh je u besedi poručio da je Dalmacija ukrašena brojnim svetinjama, verom, trudom, podvigom, raspećima i vaskrsavanjima srpskog naroda koji ovde vekovima živi.

- Naš narod na ovim prostorima, kao i svugde gde živi, nije obraćao pažnju na to da li je lako. Narod naš zna da onaj koji je hteo da mu ne bude lako, taj je neretko bivao izgubljen i prestajao je da bude to što jeste. Naš narod, baš zato što je Hristov i kad god je bio Hristov, znao je da je važno, da je istinito, da je ispravno i zato je uvek birao put istine, išao putem istine, istakao je patrijarh, a saopštila Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Vekovno sabiralište pravoslavnih Srba severne Dalmacije, manastir Svetih arhangela, na reci Krki, nedaleko od Kistanja, antičkog Burnuma, mesta gde je apostol Pavle propovedao Dalmatincima, osnovala je 1350. godine Jelena Šubić-Zrinjska, rođena sestra cara Dušana Nemanjića, udovica kneza Mladena Šubića.

Bogosloviju Sveta tri jerarha, utemeljenu na tradiciji crkvenog školstva pri manastirima Studenici, Žiči, Peći, Hilandaru, ustrojenu po ugledu na romejske bogoslovske škole, osnovao je 1615. godine mitropolit dabrobosanski Kir Teodor.

Time je započeto stvaranje crkvenih učilišta širom pravoslavnog srpstva, navodi SPC.

BONUS VIDEO: Patrijarh srpski Porfirije služio Božićnu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTAC TADEJ: Zašto Bog nekome produži život, a nekome skrati