KAKO JE IZGLEDALA DRAMA U ALEKSINCU: Zaposleni opisali šta se sve dešavalo tokom trovanja radnika

J. ĆOSIN

19. 01. 2024. u 11:41

SVE se desilo pred kraj druge smene. Odjednom je počeo da se oseća miris lepka, a radnici su počeli da padaju u nesvest kao kiša, i policajci su ih vozili u bolnicu jer nije bilo dovoljno vozila Hitne.

КАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАЛА ДРАМА У АЛЕКСИНЦУ: Запослени описали шта се све дешавало током тровања радника

J. Ć.

Ovako za "Novosti" priča jedna od zaposlenih u fabrici "Magna" u Aleksincu dan nakon što je u sredu uveče došlo do trovanja 104 radnika, od kojih je četvoro primljeno na lečenje u Aleksincu, a šestoro u UKC Niš.

Pacijenti iz UKC Niš su juče pušteni kući, dok su zbog dodatnih analiza u ZC Aleksinac zadržana dva pacijenta, ali se očekivalo i njihovo otpuštanje. Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA potvrdili su da su radnici fabrike "Magna" u Aleksincu bili izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila. Načelnik Centra, prof. dr Slavica Vučinić rekla je da se radi o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača, koji, ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i ne koristi zaštitna oprema, može dovesti do simptoma i znakova trovanja.

- Mi iz treće smene nismo ni izašli iz autobusa, rekli su nam da se vratimo. Zvali smo kolege koje su bile u bolnici. Pričali su da je bilo strašno, da su ljudi padali u nesvest, da su kašljali, imali bolove u grudima. Jutros smo se čuli ponovo sa nekim od njih. Tragedija je mogla da bude i mnogo gora, Bogu hvala da su svi dobro - rekla nam je jedna radnica.

Prema rečima v. d. direktora Zdravstvenog centra Aleksinac Gorana Vidića, svi pregledani imali su simptome trovanja, ali su svi došli u svesnom stanju.

Ni prva, ni druga smena juče nije radila, a u pogonu fabrike je obavljen policijski uviđaj. Slučaj vodi Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu. Prema saznanjima našeg lista, ispituju se okolnosti za dva moguća uzroka trovanja. Prvi je isparavanje lepka kojim je toga dana lepljen etison u manjoj prostoriji unutar proizvodne hale, a drugi manje mogući, trovanje hranom iz kantine.

- Uzeti su svi uzorci, proveren je i vazduh u hali koji je dobar. U hali više nema opasnosti od otrovnih materija, tako da se očekuje brz nastavak proizvodnje - kažu iz istrage.

Merenja, pa odgovornost

IVAN Mitrović, osnovni javni tužilac u Aleksincu, saopštio je da su angažovane sve referentne ustanove da se obavi uviđaj.

- Obavešteni su Institut za javno zdravlje, Inspekcija rada i Sanitarna inspekcija, te Institut "1. maj". Fabriku smo zatvorili dok se ne obavi uviđaj i ustanovi da je bezbedno u njoj raditi. Biće obavljena neophodna merenja na prisustvo štetnih materija, nakon okončanja uviđaja i utvrđivanja svih okolnosti odlučiće se o pokretanju krivičnog postupka protiv odgovornih - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!