MOBILNE AMBULANTE U ROMSKIM NASELJIMA: Zbog čega je vaćan novi zakon

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

12. 01. 2024. u 14:44

USVAJANjE Zakona o mobilnim ambulantama i izmena Porodičnog zakona, koji čekaju novi saziv Skupštine Srbije već na prvim sednicama, trebalo bi da unapredi prava Roma, pogotovo romske dece koju nasilno uvode u maloletničke brakove, i da bar smanje broj abortusa kod devojčica romske nacionalnosti.

МОБИЛНЕ АМБУЛАНТЕ У РОМСКИМ НАСЕЉИМА: Због чега је ваћан нови закон

FOTO: Arhiva novosti

Novu zakonsku regulativu maksimalno podržava i propagira solistkinja Opere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Nataša Tasić Knežević, narodna poslanica i članica Odbora za ljudska i manjinska prava.

- Romske devojčice udaju se sa 13. ili 14. godina - priča Nataša Tasić Knežević. - Samim tim one prestaju da idu u školu i da se dalje obrazuju, a ono što je posebno poražavajuće je da one do 30. godine imaju po tridesetak abortusa, jer ne koriste kontracepciju, niti imaju priliku da nešto saznaju o tome, što im često ugrožava život.

Ukoliko novi saziv Skupštine usvoji Zakon o mobilnim ambulantama koje je predložilo Ministarstvo zdravlja, i žene po nehigijenskim romskim naseljima dobile bi veću šansu da odu na pregled kod ginekologa, stomatologa, lekara opšte prakse...

- Mobilne ambulante bile bi dostupne u svim ruralnim i udaljenim područijima - kaže naša sagovornica. - Bile bi opremljene i ultrazvukom i drugom dijagnostičkom opremom, što bi za sve stanovnike u tim područijima bilo od ogromnog značaja, a pogotovo za Rome koji retko traže lekarsku pomoć, pogotovo devojčice i žene.

Postojeći porodični zakon dozvoljava brak između dece starosti od 15. godina uz saglasnost roditelja ili staratelja, ali planiranim izmenama to će da bude ukinuto.

- Ovo smatram vrlo bitnom promenom, jer to će da spreči maloletničke brakove koji se dominantno dešavaju u romskoj populaciji, čime se sprečava normalan razvoj dece - kaže Nataša Tasić Knežević. - Ti ugovoreni brakovi često se koriste kao paravan za trgovinu ljudima i tužna je sudbina te dece. Devojčice koje zatrudne sa 13 godina obično imaju komplikovane trudnoće, a često rađaju bez stručne medicinske pomoći.

Podaci pokazuju da je samo 17 odsto marginalizovane romske dece od tri do šest godina upisano u predškolske, odnosno školske ustanove. Više od polovine Romkinja uda se pre punoletstva, dok trećina njih rodi prvo dete između 14. i 16. godine, dok je čak 90 odsto odraslih Romkinja nije zaposleno.

Elektronska evidencija

PROFESOR dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS za "Novosti" kaže da je abortus najčešći način kontrole rađanja u Srbiji, što je poražavajuće:

- Mi smo nekada po ustanovama tercijarne zaštite imali savetovališta za kontracepciju, ali su ona vrlo malo bila posećivana i zato se nisu održala, verujem da je tako i po domovima zdrvlja. Država sada planira elektronsku evidenciju svih abortusa, pa ćemo imati precizan uvid koliko je ovaj postupak čest i u kojim godinama ga žene najčešće koriste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)