POKLONIO SE IKONI BOGORODICE PEĆKE: Manastir Dečani - Poseta patrijarha Porfirija ima veliki simbolički značaj za srpski narod (FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

03. 01. 2024. u 22:39

POSETA patrijarha srpskog Porfirija Pećkoj patrijaršiji je od velikog simboličkog značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod na Kosovu i Metohiji, budući da patrijarh pruža očinsku podršku vernicima na KiM tokom božićnih praznika, saopštio je manastir Visoki Dečani na platformi X.

ПОКЛОНИО СЕ ИКОНИ БОГОРОДИЦЕ ПЕЋКЕ: Манастир Дечани - Посета патријарха Порфирија има велики симболички значај за српски народ (ФОТО)

Foto: Iks/@DecaniMonastery

Patrijarha je sa sestrinstvom dočekala preosvećena igumanija pećka mati Haritina. Posle svečanog molitvenog prijema, na kome su bili iguman Sava sa više monaha iz manastira Dečani, sveštenstvo Pećkog dekanata sa svojim vernim narodom, patrijarh Porfirije se poklonio čudotvornoj ikoni Bogorodice Pećke i svetim moštima svojih prethodnika, arhijereja i patrijarha srpskih, dodaje se u saopštenju.

Zajedno sa patrijarhom otputovali su na KiM i vikarni vladika hvostanski Aleksej, vikarni episkop novobrdski Ilarion, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, arhimandrit Danilo i rektor Bogoslovije "Svetog Save" u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić i profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu protođakon Dragan Radić.

Patrijarh Porfirije služiće na Božić Svetu liturgiju u sedištu Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji. Pre toga, u pratnji mesnog episkopa raško-prizrenskog Teodosija, patrijarh Porfirije će posetiti nekoliko manastira, među kojima su Visoki Dečani i Gračanica, a posetiće i ''pastirski narod u orahovačkom kraju'', naglašeno je u objavi.

"Blagodaran sam Gospodu Bogu, Svetom ocu Savi i svim svetima iz roda našega što su me udostojili da ponovo ugledam lepotu Pećke Patrijaršije i ikonu Pećke Krasnice. Ako Bog da, ovih dana posetiću naše divne svetinje i manastire na Kosovu i Metohiji i dočekati praznik Rođenje Gospoda Isusa Hrista-Božić", naveo je partijarh na svom nalogu na Instagramu.

Patrijarh Porfirije je poslednji put bio u Pećkoj patrijaršiji na Vidovdan 2023. godine, gde je služio prazničnu liturgiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata