SRBIJU SMATRAO KLJUČNOM ZA RAVNOTEŽU BALKANA : Goran Šarić o političkom nasleđu Henrija Kisindžera (VIDEO)

J. S.

16. 12. 2023. u 12:15

KARIJERU američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera koji je nedavno preminuo u 100.godini, u svom domu u Konektikatu, analitičar Goran Šarić deli na tri faze: “Teoretičar i kritičar spoljne politike (1957–1968)“,“Kreator spoljne politike (1969–1976)“ i „Tvorac javnog mnjenja (1977–2023)“.

СРБИЈУ СМАТРАО КЉУЧНОМ ЗА РАВНОТЕЖУ БАЛКАНА  : Горан Шарић о политичком наслеђу Хенрија Кисинџера  (ВИДЕО)

KCNS

- Nama su posebno interesantna njegova razmišljanja o Balkanu – ističe Šarić podsećajući da je Kisindžer  Za Bosnu govorio: „Teramo Srbe da se vrate u mitsku Bosnu koja nikad nije postojala. Bosna je veštačka tvorevina stvorena kao deo Jugoslavije i koju su SAD glupo priznale. Srbi su se šesto godina borili da ne budu pod vlašću muslimana i sada Amerika odustaje od principa samoodređenja i bombarduje Srbe..."

Smatrao je Kisindžer i da je da je Srbija ključna za ravnotežu na Balkanu i isticao  da se Srbija borila u dva svetska rata na istoj strani kao SAD i suprotstavila se Staljinu na vrhuncu njegove moći.

Kisindžer je rođen je u bavarskom gradu Furtu kao  sin jevrejskih roditelja, domaćice i učitelja. Zbog pogroma i proterivanja Jevreja iz Hitlerove Nemačke, 1938. godine beži sa roditeljima u Njujork (SAD). Godine 1943. dobija američko državljanstvo i odmah potom biva mobilisan.

Posle Drugog svetskog rata, ostaje u Nemačkoj gde radi u američkoj zoni kao kontraobaveštajac. Godine 1947. vraća se u SAD gde nastavlja školovanje na Univerzitetu Harvard na kom 1954. brani doktorsku disertaciju.

 Predavanje Gorana Šarića  „Henri Kisindžer – lik i deloˮmože se pogledati na  na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)