U KONZULATU U ČIKAGU ODRŽAN PRIJEM LEKARA I STOMATOLOGA: Jačanje saradnje između lekarsih komora i usavršavanje mladih lekara u SAD

Novosti online

04. 11. 2023. u 18:13

U GENERALNOM konzulatu u Čikagu sinoć je održan prijem gde su prisustvovali gosti iz lekarske komore Beograda i Srbije i lekari srpskog udruženja i stomatologa SAMDS iz Čikaga.

У КОНЗУЛАТУ У ЧИКАГУ ОДРЖАН ПРИЈЕМ ЛЕКАРА И СТОМАТОЛОГА: Јачање сарадње између лекарсих комора и усавршавање младих лекара у САД

Foto srpskatelevizija.com

Gosti iz Srbije došli su da razmene iskustva i ojačaju i prošire saradnju lekarskih orgnizacija.

Foto srpskatelevizija.com

– Razmena profesionalnog iskustva i znanja će biti dragocena za zdravstveni sistem u Srbiji, navodi Generalni konzul u Čikagu Damjan Jović. Poslednjih godina Srbija je u prlici da ulaže malo više novca u zdravstveni sistem nego ranije, u nove kliničke centre i obnovu domova zdravlja u Srbiji, a i naši lekari mogu da se usavršavaju i steknu nova znanja od najboljih. S druge strane naši lekari koji su u SAD, sticali su znanje na izvoru gde su najnovije tehnologije i srećni su što mogu to iskustvo da podele sa kolegama iz Srbije, navodi Damjan Jović.

Foto srpskatelevizija.com

Dr Danilo Jeremić, predsednik lekarske komore Beograda kaže da su u toku razgovori o jačanju saradnje.

Foto srpskatelevizija.com

– U planu je da naši mladi lekari iz Srbije posete SAD gde bi od svojih kolega u eminentnim i priznatim ustanovam i univerzitetima sticali znanje i nova iskustva koja kasnije mogu primeniti u svojoj struci u Srbiji. Takođe dogodine se planira jedan veliki kongres na kome će biti pozvano pedeset naših najistaknutijih lekara iz Amerike, dodaje Jeremić.

Foto srpskatelevizija.com

Prof. dr Nebojša Knežević, predsednik udruženja lekara i stomatologa SAMDS navodi da su sa kolegama iz Srbije napravili prve korake i razgovore o međusobnoj saradnji . Bilo je razgovora o dolasku naših studenata završnih godina, mladih specijalizanata i specijalista da provedu mesec dana u Americi na programima usavršavanja i to bi bio neki prvi korak buduće saradnje. Saradnja bi se zasnivala i na učešću i organizaciji kongresa i simpozijuma koji su u planu u narednom periodu, kaže Knežević.

Lekarsko udruženje SAMDS u nedelju obeležava 31 godišnjicu rada i lekarsku slavu Kozma i Damjan pa će tim povodom pored gostiju iz Čikaga ugostiti i članove lekarske komore Beograda i Srbije. – Bez obzira da li su lekari ili ne, svi su dobrodošli, rekao je Knežević.

Pored istaknutih lekara i stomatologa iz Čikaga na prijemu je bilo i mlađih lekara među kojima je i Filip Bošković, nano biolog koji je posle beogrdskog univerziteta studiorao na Džon Hopkins-u a doktorirao na univerzitetu u Kembridžu i od nedavno radi na univerzitetu u Čikagu u istraživačkom centru u HHMI institutu. Filip kaže da mu je zadovoljstvo da prisustvuje ovakvom skupu i da može da upozna nove kolege. Za svoj posao kaže da je to njegov hobi i da radi ono što voli.

(Srpska Televizija USA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)