GLAVAŠU SEDAM GODINA: Županijski sud u Zagrebu doneo prvostepenu presudu

V.C.S.

27. 10. 2023. u 15:50

BRANIMIR Glavaš, političar, komandant odbrane Osijeka, poslanik i jedan od osnivača HDZ-a, osuđen je prvostepeno pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog ratnih zločina počinjenih nad osiječkim Srbima, 1991. godine, u slučajevima "Garaža" i "Selotejp".

ГЛАВАШУ СЕДАМ ГОДИНА: Жупанијски суд у Загребу донео првостепену пресуду

Foto EPA

Pored njega osuđeni su i Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić, dok su ranije optuženi Ivica Krnjak i Tihomir Valentić u međuvremenu preminuli.

Ovo je ponovljeno suđenje u slučaju Glavaša, budući da je jednom već osuđen na osam godina zatvora za isto delo, od kojih je veći deo odslužio u BiH, gde ga je presuda zatekla. Godine 2015. hrvatski Ustavni sud ukinuo je pravosnažnu presudu, pa je suđenje ponovljeno.

Tokom rata, hrvatske snage u Osijeku, pod Glavaševom komandom, izvršile su niz svirepih zločina nad Srbima. Premlaćivali su ih i mučili, a mnogi su završili na obalama Drave, sa metkom ispaljenim u glavu.

Svedok Krunoslav Fehir, koji je u to vreme imao 16 godina, svedočio je o ubistvu srpskog civila Čedomira Vučkovića, kog su terali da pije kiselinu iz akumulatora, a zatim ga upucali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)