„PAMETNE NAVIKE ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST - ŠTEDI ENERGIJU SVAKI DAN!“: Kako da malim koracima ostvarite značajne uštede

Novosti online

01. 11. 2023. u 10:00

Električna energija utrošena noću četiri puta je jeftinija od one utrošene tokom dana. Otkrivamo vam kako da na jednostavan i lak način uštedite energiju, a samim tim smanjite i vaše mesečne račune.

„ПАМЕТНЕ НАВИКЕ ЗА ОДРЖИВУ БУДУЋНОСТ - ШТЕДИ ЕНЕРГИЈУ СВАКИ ДАН!“: Како да малим корацима остварите значајне уштеде

Foto Pixabay free images

Veliku potrošnju energije možemo imati ukoliko nam je stambeni prostor loše izolovan, zato je bitno da sprečimo rasipanje energije dobrom izolacijom prozora i vrata.

Tokom letnjeg perioda, kada su visoke temperature, umesto uključivanja rashladnih uređaja, spustimo roletne ili navucimo zavese na sunčanoj strani kuće/stana kako bismo oborili temperaturu i smanjili količinu električne energije koju koristimo za hlađenje.

Prostor u kome boravite izolujte od prostora u kome niko ne boravi, ne zagrevajte hodnike, prolaze i stepenište, jer to dovodi do velikog utroška energije. Zatvarajte vrata prema hodnicima i drugim prostorijama koje se ne greju i nemojte pušiti u prostoriji u kojoj živite (izađite na balkon!).

KAKO SPRECITI RASIPANjE ENERGIJE U PROSTORU

Ugradite termostatske ventile na vaše radijatore, to će vam omogućiti regulisanje temperature prema vašim potrebama, smanjiti gubitke energije i doprineti vašem komforu!

Željenu temperaturu u svim prostorijama regulišite termostatskim ventilom – nemojte grejati na maksimum a temperaturu regulisati otvaranjem prozora!
Postavite termostatske ventile u spavaćim sobama na 18⁰. Svaki stepen manje znači 6% manje energije za grejanje te prostorije! 
Nemojte pušiti u dnevnom boravku jer ćete zbog toga morati da sobu provetravate mnogo češće i da time drastično povećate potrošnju energije za grejanje. Ako već pušite, izađite pri tome na terasu!

Postavite reflektujuću foliju iza radijatora kako biste toplotu usmerili ka prostoriji. Ugradite termostatske ventile na vaše radijatore, to će vam omogućiti regulisanje temperature prema vašim potrebama, smanjiti gubitke energije i doprineti vašem komforu!

Zimi grejanje doma održavajte na temperaturi od 20 stepeni danju, a noću do 18 stepeni. Svaki stepen manje znači 6% manje energije za grejanje te prostorije! 

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

Znamo koliko mašine za pranje i sušenje veša mogu uticati na naše račune.

Kada perete veš ili sudove koristite hladnu vodu ili perite veš-sudove na nižim temperaturama, uvek napunite mašinu do vrha jer tako smanjujete potrošnju energije.

Programirajte mašine za veš i sudove da rade noću, jer time smanjujete troškove energije čak 4 puta u odnosu na dnevno pranje.

Da biste sprečili rasipanje energije potrebno je da redovno menjate filtere u grejnim i rashladnim uređajima.

 MAŠINE ZA PRANjE I SUŠENjE VEŠA

Uključujte mašinu za veš i mašinu za sudove noću, odnosno u doba niže tarife, jer je elektricna energija noću jeftinija čak 4 puta nego danju.

Perite veš i sudove na nižoj temperaturi.
Mašine napunite vešom odnosno sudovima pre pranja jer tako smanjujete broj pranja mesečno a time i utrošenu energiju i vaše račune.

Kako bi vam frižider optimalno radio potrebno je da ga redovno odmrzavate i time sprečite da radi pod velikim opterećenjem, koje je prouzrokovano zbog velike količine leda.

Hranu spremajte u poklopljenim sudovima, veličine ringle i uštedite čak do 10 % energije. 

Sijalice su samo jedan od potrošača energije.

Zamenom sijalica možete smanjiti potrošnju električne energije za osvetljenje 7-8 puta.

Pređite na kvalitetne LED sijalice, jer traju više od 10.000 sati od sijalica sa užarenim vlaknom čiji je životni vek 1000 sati i kad god je moguće koristite što više prirodnog svetla.

SIJALICE

Kad god je moguće koristite prirodno svetlo i gasite sijalice u prostorijama u kojima nema nikoga.

Zamenite obične sijalice sa užarenim vlaknom štedljivim LED sijalicama. Obična sijalica snage 100 W daje isti osvetljaj kao štedljiva LED sijalica snage od samo 12-15 W. To znači da zamenom sijalica možete smanjiti potrošnju električne energije za osvetljenje 7-8 puta! Osim toga, obične sijalice traju prosečno 1000 sati, dok štedljive rade i vise od 10.000 sati!

Takođe, poznato je koliko ostali električni uređaji poput bojlera i šporeta mogu uvećati naše račune, stoga isključujte uređaje kada ih ne koristite. Time ne samo da štedimo električnu energiju, već produžavamo i životni vek uređajima.

Bojler je jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu – njegovom radu posvetite posebnu pažnju!

Temperaturu vode podesite na termostatu bojlera na 60⁰ jer ćete tako smanjiti nepotrebne gubitke.

BOJLER

Bojler je jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu – njegovom radu posvetite posebnu pažnju!

Temperaturu vode podesite na termostatu bojlera na 60⁰ jer ćete tako smanjiti nepotrebne gubitke.
Nemojte držati bojler stalno uključen jer su tako gubici toplote i potrošnja električne energije najveći. Uvek uključujte bojler noću, a gasite ga danju! Ne zaboravite da je električna energija noću jeftinija čak 4 puta nego danju.
Ako je vašem višečlanom domaćinstvu potrebno više tople vode tokom dana nego što obezbeđuje kapacitet vašeg bojlera, bolje je da ga zamenite većim nego da ga držite uključenog danju. Ako zamena bojlera znači prevelike izdatke za vaš kućni budžet ili vam je ipak potrebna dodatna topla voda danju, uključite bojler pola sata pre nego što želite da se istuširate, a posle ga ponovo isključite.
Redovnim uklanjanjem kamenca koji se toloži na grejačima doprinećete bržem zagrevanju vode i značajnom smanjenju
potrošnje energije, a time i smanjenju vaših troškova.

Nemojte držati bojler stalno uključen jer su tako gubici toplote i potrošnja električne energije najveći. Uvek uključujte bojler noću, a gasite ga danju! Ne zaboravite da je električna energija noću jeftinija čak 4 puta nego danju.

Ako je vašem višečlanom domaćinstvu potrebno više tople vode tokom dana nego što obezbeđuje kapacitet vašeg bojlera, bolje je da ga zamenite većim nego da ga držite uključenog danju. Ukoliko pak zamena bojlera znači prevelike izdatke za vaš kućni budžet ili vam je ipak potrebna dodatna topla voda danju, uključite bojler pola sata pre nego što želite da se istuširate, a posle ga ponovo isključite.

ŠPORET I SPREMANjE HRANE

Hranu spremajte u sudovima veličine ringle da biste izbegli nepotrebno rasipanje energije.

Poklopite posudu koju koristite jer ćete tako vreme kuvanja i potrošnju energije smanjiti za oko 10%.
Ukoliko kuvate u ekspres loncu, prepolovićete vreme kuvanja i potrošnju energije!
Ako isključite ringlu nekoliko minuta pre nego što je jelo gotovo, jelo će nastaviti dalje da se kuva, a vi ćete dodatno uštedeti energiju.

Redovnim uklanjanjem kamenca koji se toloži na grejačima doprinećete bržem zagrevanju vode i značajnom smanjenju potrošnje energije, a time i smanjenju vaših troškova.

Hranu spremajte u sudovima veličine ringle da biste izbegli nepotrebno rasipanje energije.

Poklopite posudu koju koristite jer ćete tako vreme kuvanja i potrošnju energije smanjiti za oko 10%.

Ukoliko kuvate u ekspres loncu, prepolovićete vreme kuvanja i potrošnju energije Dodatno ćete uštedeti energiju ako isključite ringlu nekoliko minuta pre nego što je jelo gotovo, jelo će nastaviti dalje da se kuva, a vaši računi će biti manji.

U okviru zajedničkog projekta Ministarstva rudarstva i energetike i USAID-a, Projekat Bolja Energija vas savetuju kako da uštedite energiju i da platite manje.

USAID projekat Bolja energija već drugu godinu za redom nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)