MESTO GDE SE RAĐA NADA: Subotički centar za vantelesnu, najmlađi kod nas, niže uspehe

Jelena Lemajić

17. 10. 2023. u 19:30

SVE žene koje sanjaju da ih neko nazove majkom, a ne mogu to da postanu prirodnim putem, znaju koliko taj san dok traje može da donese radosti, bola, nade, razočaranja...

МЕСТО ГДЕ СЕ РАЂА НАДА: Суботички центар за вантелесну, најмлађи код нас, ниже успехе

Prim. dr Aleksandar Radulović sa saradnicom u ovom centru, Foto J. L.

Isto tako znaju i koliko su važni ljudi koji im na različite načine pomažu da taj san postane java. Koliko je važno na tom putu naići na strpljenje, razumevanje, poverenje, toplu reč i prijateljski zagrljaj. Upravo to su razlozi zbog kojih parovi iz cele Srbije dolaze u Centar za vantelesnu oplodnju (VTO) pri Opštoj bolnici u Subotici, najmlađi u našoj zemlji. Iako radi tek nešto više od godinu dana, već ima prve rođene bebe i 16 potvrđenih trudnoća.

- Ponosni smo što smo za ovo kratko vreme obradili 40 pacijenata i što nam je stepen uspešnosti izuzetno visok, premašuje 40 odsto. Dolaze pacijenti i iz Beograda, koji imaju veliku mogućnost izbora ali su čuli da se ovde dobro i kvalitetno radi. Imamo i dosta poziva pacijenata iz inostranstva koji se interesuju na koji način ovde mogu da počnu postupak vantelesne oplodnje - otvarajući nam vrata Centra za VTO - ponosno priča prim. dr Aleksandar Radulović, supspecijalista steriliteta i fertiliteta.

Foto J. L.

Odabir kvalitetne i stručne ekipe bio je prioritet, ali nije samo to ključno.

- Pozitivna energija uz znanje i iskustvo, naravno i savremenu opremu, čine formulu za uspeh. Toplina i neka domaćinska atmosfera se osećaju u našem Centru, zato nas ni pacijenti kod kojih prvi put nije uspelo ne ostavljaju, nego dolaze ponovo - dodaje naš sagovornik, jedan od prvih i najvećih stručnjaka za lečenje steriliteta u našoj zemlji.

- Pristup pacijentima je veoma važan, da se one dobro pripreme za ceo proces, kako fizički, tako i mentalno. Pored mene, tu se uključuje embriolog, otklanjaju se sve nedoumice, daju saveti... Niko od nas ovo ne doživljava kao običan dolazak na posao, kao obavezu, za sve nas ovo je neopisiva ljubav i zadovoljstvo. To prenosimo i na pacijente i zato uspeh ne izostaje.

A kada se potvrdi trudnoća, u Centru je poseban dan.

- Mi prolazimo kroz taj proces sa našim pacijentima. Posebna sreća je kada vidimo da je uspelo, ali kada čujemo prvi otkucaj srca, to je neopisiv osećaj. Tada nas sve preplave emocije i ta radost koju svi osećamo daje nam vetar u leđa da nastavimo ovim putem - iskreno će doktor Radulović.

- Dolaze nam stariji pacijenti, oni koji prelaze 40 godina kod kojih je ceo proces zahtevniji. Time je i naš postotak uspešnosti značajniji. Kada se porode, žene kažu, ovo je i vaše dete i to je opet za sve nas jedan mali praznik. Pomoći nekome da posle toliko godina ostvari najveću želju nešto je što se teško rečima može opisati.

Po grubim statistikama, u Srbiji se svaki peti par bori sa neplodnošću, a jednako je prisutna i kod muškaraca i žena. Do toga, po mišljenju doktora, u prvom redu dovodi kasno planiranje trudnoće, jer se tokom života suočavamo sa raznim štetnim faktorima i bolestima. Tu su i problemi sa samom matericom, kao i sistemske bolesti koje utiču na plodnost. Kod muškaraca su, uz infekcije, uzroci pušenje, alkohol, stres, prostatitis i druge imunološke bolesti.

- Nekada su bile preporuke da se čeka godinu dana pa tek onda krene na lečenje, ali ja svojim pacijentima, bez obzira na godine savetujem da to učine već posle šest meseci. Da već tada krenu sa konsultacijama, pregledima, nekim manje invazivnim zahvatima - poručuje dr Radulović. - Nema potrebe da se čeka dugo jer naša država zaista ima snažan set mera u pronatalitetnoj politici. Država kompletno finansira ceo proces, čak i zamrzavanje ćelija ili transfer iz donacije jajnih ćelija, verujte, to ni bogate zemlje u Evropi ne čine. Mnogi nisu ni svesni koliko je to velika i značajna stvar za naše građane.

Foto M. Anđela

Tim

UZ ginekologa dr Radulovića, u timu su i embriolozi Alfred Knivald, stručnjak sa više od četiri decenije iskustva, koji je bio deo ekipe koja je uradila prvu vantelesnu oplodnju u Nemačkoj, Katarina Mitrović iz Novog Sada sa diplomom sa Oksforda, Ines Konc i Čila Bartuc.

Prva beba Nikolina

NIKOLINA Vojnić Hajduk je prva beba potekla iz subotičkog Centra za VTO.

- Svima koji se još uvek dvoume da li da dođu ovde, rekla bih da ništa ne čekaju. Mi smo bili i u drugim centrima, a onda smo došli ovde. Nisam imala mnogo nade, jer Centar tek počinje sa radom. Ali, eto, Bog je tako hteo, da sve bude dobro - kaže Nikolinina majka Mirjana. - Ovde se nijednog trenutka nisam osetila drugačijom, znate, nije to svuda tako.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave