VIRUSI KRUŽE MEĐU DECOM, ČEKAONICE SU PUNE: Lekar otkriva do kada će harati i koji simptomi su alarm

Novosti Onlajn

05. 10. 2023. u 11:00

TEMPERATURA, malaksalost, kašalj, dijareja, samo su neki od simptoma koji muče decu.

ВИРУСИ КРУЖЕ МЕЂУ ДЕЦОМ, ЧЕКАОНИЦЕ СУ ПУНЕ: Лекар открива до када ће харати и који симптоми су аларм

Foto: Shutterstock

Sve traje od tri do sedam dana, a kako objašnjava pedijatar dr Saša Milićević, ovakav trend biće prisutan sve do zime jer su virusi stalno u opticaju.

Kako ističe, dnevno sa istim simptomima dođe desetak mališana, uglavnom predškolskog uzrasta.

- Trenutno ima baš dosta dece, u najvećem broju slučajeva su u pitanju virusi, javlja se i streptokoka, ali ima i još bakterija koje kruže, kao i virusa. Svi oni daju manifestacije kao što su temperatura, malaksalost, kijanje, kašalj, a nekada se javlja i dijareja, naročito kod virusa. Najbolešljiviji su oni u predškolskom uzrastu, ima naravno i školske dece, ali ređe. Bolest obično traje od tri do sedam dana, ali treba se javiti lekaru kako bi dete dobilo adekvatnu terapiju - kaže dr Milićević.

Deca su dva puta bolesna za mesec dana

Kako objašnjava za medije Beograđanka Milena Ž., majka predškolca, dete je u septembru krenulo u vrtić, a po drugi put je bolesno.

- Dete je krenulo u septembru u vrtić i posle šest dana vrtića, odmah se razbolelo. Dobio je antibiotik. Kad je ozdravio, pazili smo ga, pojačali vitamine i povrće i voće. Međutim, išao je samo pet dana u vrtić da bi opet dobio temperaturu. Doktorka je tražila bris grla, do rezultata je dobio da pije sirup, jer ima naslage u grlu i krajnici su uvećani. Sumnja na bakteriju, ali bris će otkriti o čemu je reč. Istovremeno, dok se moje dete nosi sa tim, u vrtiću ostala deca imaju stomačni virus koji ih drži po deset dana - objašnjava sagovornica.

Kako objašnjava pedijatar, svi uglavnom dolaze sa istim simptomima i problemom.

- Ima bar desetak njih. To je očekivano. Ovo vreme odgovara virusima pa verujem da će trajati do zime, jer se stalno menjaju, mutiraju, tako da nije ništa neočekivano. Takođe, pored virusa, tu su i alergije, ima dece koja su alergična na ambroziju - kaže dr Milićević.

Simptomi slični koroni

Kada su virusi u pitanju, uglavnom napadaju disajne organe, kao i stomak, te se kod određenog broja dece javlja i stomačni virus.

- Na udaru su svakako organi za disanje, ali tu su i stomačni problemi. Interesantno je da se javljaju i bolovi u rukama i nogama. Svi ti simptomi ujedno su isti oni koji liče na koronu, s tim što jedini način koji može da potvrdi o čemu se radi je test. I vrlo je važan taj epidemiološki podatak da li neko u porodici ima koronu ili nema. Ljudi se retko testiraju jer gotovo da nema simptoma, pa verovatno i korona kruži više nego inače. Potrebno je javiti se lekaru, mirovati, uzimati vitamine, i naravno dosta tečnosti kako deca ne bi dehidrirala. Ovo se posebno odnosi ako dete ima stomačni virus - zaključuje dr Milićević.

Lekari objašnjavaju da smo posle kovida postali osetljiviji, te se savetuje da treba raditi na jačanju imuniteta, kako kod dece, tako i kod odraslih.

- Rekao bih da je pored unošenja voća i povrća potrebno i dovoljno spavati. San, odmor, boravak na otvorenom i naravno zdrava ishrana ključni su u jačanju imuniteta kod svih - poručuje dr Milićević.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)