OBELEŽAVAMO PRAZNIK SVETOG APOSTOLA: Običaji kažu - Danas treba uraditi samo jednu stvar

Novosti Onlajn

04. 10. 2023. u 07:10

SVETI apostol Kodrat, jedan od Sedamdesetorice. Učenik velikih apostola. Propovedao je Jevanđelje u Atini, i bio episkop najpre u Atini posle Sv. Publija, a potom u gradu Magneziji.

ОБЕЛЕЖАВАМО ПРАЗНИК СВЕТОГ АПОСТОЛА: Обичаји кажу - Данас треба урадити само једну ствар

Foto: Shutterstock

Bio je vrlo učen u svetskoj mudrosti i bogat blagodaću Duha Svetoga.

Njegov životopisac kaže o njemu: beše kao zvezda jutarnja posredi oblaka (Sirah. 8, 6); oblaci behu tamno jelinsko neznaboštvo, bez svetlosti blagočešća; a Sv. apostol Kodrat kroz reč Božju zasija im – Jelinima – kao svetlost velika, osvetli tamu, nizloži skverne žrtve, skruši idole, i razori hramove demonske molitvom. No tama uvek mrzi svetlost; tako i neznabošci omrzoše Kodrata svetoga, i najpre ga tukoše kamenjem, kao negda Jevreji Sv. Stefana, a potom ga vrgoše u tamnicu, i ne davahu mu nikako hleba sve dok ne ispusti dušu svoju svetu i ne preseli se u carstvo Hrista Boga svoga.

Sv. Kodrat napisao je odbranu hrišćanstva i predao je caru Adrijanu. Ta odbrana toliko je podejstvovala na neznabožačkog cara, da je ovaj naredio da se hrišćani ne gone bez naročitih krivica.

Postradao je Sv. Kodrat oko 130. god. Pogreben je u Magneziji, gde je i postradao.

Smatra se velikim zaštitnikom učenih ljudi, stoga je dobro ovog dana pročitati nešto što smiruje telo i duh.

(Kurir)

BONUS VIDEO: 

TOMA ZDRAVKOVIĆ DOBIO BISTU U SKADARLIJI: Udovica Goca u suzama se naslonila na spomenik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!