PAŠALIĆ: Devojčica koja je hospitalizovana u Tiršovoj nema ime niti JMBG

Tanjug

22. 09. 2023. u 20:05

ZAŠTITNIK građana Zoran Pašalić utvrdio je danas da devojčici koja je pre dva dana u pratnji policijske patrole dovedena u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj ulici, ni njenim siblinzimama, nije određeno lično ime, kao ni JMBG i zahtevao od nadležnog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad Beograd da u zakonskom roku odredi lična imena deci.

ПАШАЛИЋ: Девојчица која је хоспитализована у Тиршовој нема име нити ЈМБГ

Zoran Pašalić / Foto Tanjug

Iz Kancelarije zaštitinika građana podsećaju da, u skladu sa odredbama Porodičnog zakonika i Zakona o matičnim knjigama, u slučaju da u roku od 30 dana od dana rođenja, detetu nije određeno lično ime, organ starateljstva postaje nadležan za određivanje ličnog imena.

Zaštitnik građana je juče pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad Beograd i već danas utvrdio i da se porodica nije nalazila u evidenciji organa starateljstva do događaja od 20. septembra.

-Kao i do sad, Zaštitnik građana aktivno prati rešavanje problema pravno nevidljivih pripadnika romske zajednice, s obzirom na to da uprkos naporima nadležnih organa i dalje postoje građani koji su pravno nevidljivi, ističe se u saopštenju.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)