GRAFOMOTORIKA JEDNA OD VAŽNIH VEŠTINA KOD DECE: Uz Životinjsko carstvo razvoj veština ruku počinje od malih nogu

Promo

22. 09. 2023. u 10:00

U DOBA kompjutera, smartfona i drugih elektronskih pomagala razvoj grafomotorike kod dece postaje imperativ.

ГРАФОМОТОРИКА ЈЕДНА ОД ВАЖНИХ ВЕШТИНА КОД ДЕЦЕ: Уз Животињско царство развој вештина руку почиње од малих ногу

Foto AP

Iako upotreba računara sama po sebi nije problematična, njena upotreba ipak donosi i neke neželjene posledice. Dok odraslima tehnologija omogućava da uštede vreme u svom poslu, deci preveliko korišćenje računara oduzima mogućnost potpunog razvoja, ruke, šake i prstiju. Konkretno, deca sa slabije razvijenom finom motorikom, slabije pišu, ali i govore. Takođe, ono što je starijim generacijama bilo “normalno”, jednostavno i lako igranje sa loptom, novim naraštajima postaje problem.

Foto Promo

Ovaj problem nastaje usled sve veće fizičke neaktivnosti lošeg držanja tela kod dece, i posledica je nerazvijenosti krupne motorike.

Kraš kao poznat brend konditorskih proizvoda na ovim prostorima i njihova paleta proizvoda namenjena deci “Životinjsko carstvo” u novoj seriji donose nešto sasvim novo i posvećeno upravo razvoju dečijih sposobnosti.

Foto Promo

Krašove čokoladice Životinjsko carstvo stižu sa 35 kreativnih grafomotoričkih vežbi koje se nalaze unutar omota i pružaju deci mogućnost da se, pored uživanja u najfinijoj čokoladi, zabave dok razvijaju finu motoričku koordinaciju koristeći olovku.

Pisanje je složena aktivnost. U njoj učestvuje veliki broj mišića ruke, šake i prstiju, pod kontrolom mozga. Vizuelno-motorna percepcija se razvija i vremenom automotizuje pa pisanje postaje automatska radnja. Danas većina dece mnogo pre polaska u školu zna sva slova, ali da bi mogla da pišu, to nije dovoljno.

Izraz "Uz Životinjsko carstvo razvoj veština ruku počinje od malih nogu" može se koristiti metaforički kako bi opisali proces učenja i razvoja veština ili sposobnosti kod ljudi, a pre svega kod dece koja su generacijski zaljubljena u Krašove čokoladice “Životinjsko carstvo”.

Svako napredovanje počinje od osnovnih i malih koraka. Kreativne veštine ili sposobnosti razvijaju postepeno, što znači da će mali ljubitelji Krašovih čokoladica postepeno unaprediti svoje crtačke veštine počevši od jednostavnih crteža i vremenom ih razvijati.

Foto Promo

Iako je nova serija čokoladica sa svojim sličicama prvenstveno fokusiran na ruke, može se primeniti i na bilo koje druge veštine ili oblasti.

ZAŠTO SU VAŽNE GRAFOMOTORIČKE VEŽBE

Motoričke vežbe su, sa sve češćim korišćenjem mobilnih telefona i “skrolovanjem”, kod dece postale nasušna potreba. Razvoj motorike počinje od, tako reći, od rođenja i traje sve do šeste godine kada bi mališani trebali da imaju razvijene pokrete, da su odabrali dominantnu ruku, da drže pravilno olovku i da mogu da napišu štampanim slovima svoje ime.

Fina motorika je sposobnost stvaranja preciznih sitnih pokreta rukom uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka i pod kontroloma je mozga.

Stručnjaci često naglašavaju važnost razvoja fine motorike, a mnogi od njih je navode kao ključni aspekt spremnosti za školu.

Deca s jako razvijenom finom motorikom pokazuju bolje rezultate na testovima iz matematike i pri čitanju. Dobro razvijena fina motorika preduslov je za razvoj grafomotorike, pisanja i urednog rukopisa (*Luo, Jose, Huntsinger, & Pigott, 2007; Son & Meisels, 2006).

Osim razvoja, grafomotorika se može i uvežbavati, ali je to potrebno omogućiti detetu. Jedan od “slatkih” načina je i kroz novu seriju i Životinjskog carstva i akciju Kraša.

 

ZABAVA I EDUKACIJA

Grafomotoričke vežbe su zabavne i edukativne aktivnosti koje mogu pomoći deci da razviju veštine koje će im koristiti tokom školovanja i u svakodnevnom životu. Takođe su korisne i za odrasle osobe koje žele poboljšati svoje fine motoričke veštine ili se oporavljaju od povreda.

Foto Promo

Nekoliko primera grafomotoričkih vežbi:

Crtanje po tačkama: Nacrtajte niz tačaka ili krugova na papiru i zamolite dete ili osobu da poveže tačke crtajući ravne ili zakrivljene linije između njih.

Traženje razlika: Nacrtajte dva ista crteža, ali sa nekoliko sitnih razlika između njih (na primer, različitim brojem tačaka ili krugova). Zamolite dete ili osobu da pronađe razlike i označi ih ili ih prekriži.

Tragovi prstima: Na površini poput peska ili brašna, zamolite dete ili osobu da prstima crta različite oblike, linije ili slova.

Imitacija crteža: Prikazujte crteže ili oblike i zamolite dete ili osobu da ih što preciznije kopira na svom papiru.

Mreža slova: Nacrtajte mrežu kvadrata, a u svaki kvadrat stavite slovo abecede. Osoba mora da prati redosled slova i crtajući ih unutar kvadrata, prateći linije mreže.

Ispunite oblike: Nacrtajte različite oblike (krugovi, trouglovi, kvadrati) i zamolite dete ili osobu da ih pažljivo ispunjava linijama, trudeći se da budu što precizniji.

Lomljenje linija: Nacrtajte različite oblike linija (prave, talasaste, krive) i zamolite osobu da ih prati rukom, čime će vežbati kontrolu pokreta.

Pisanje: Postepeno uvođenje pisanja slova i brojeva takođe je ključna vežba za razvoj grafomotoričkih veština.

 

ŽIVOTINjSKO CARSTVO VIŠE OD ČOKOLADICE

Osim grafomotoričkih vežbi unutar pakovanja “Životinjskog carstva”, Kraš je u sartadnji sa Tvornicom snova osmislio dodatni edukativno-kreativni sadržaj.

Kraš je omogućio mališanima da posetom na njihovoj internet stranici grafomotorika.kras.rs/zivotinjsko-carstvo/ preuzmu svoju personalizovanu bojanku sa pet grafomotoričkih vežbi i igara.

Renomirani proizvođač konitorskih proizvoda, Kraš, uputio je i poruku svim mališanima, ali njihovim roditeljima i staraocima, kao i bakama i dekama, odnosno svima kojima je na srcu doborobit deteta.

-Pridružite nam se u učenju i podsticanju zdravog i sretnog razvoja naše dece uz slatko zadovoljstvo koje pruža Životinjsko carstvo. Jer razvoj veština ruku počinje od malih nogu.

Važno napraviti prvi korak, a ako je još sladak kao krašovo “životinjsko carstvo” onda je sreća mališana zagarantovana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!