U NAREDNA DVA SATA BIĆE OBILNIH PADAVINA U OVIM DELOVIMA SRBIJE: Evo kad stiže razvedravanje

Novosti onlajn

16. 08. 2023. u 07:09

NAKON nekoliko sunčanih dana, kiša se opet vratila u naše krajeve. Promena vremena počela je juče, a danas je na snazi upozorenje RHMZ-a na padavine.

У НАРЕДНА ДВА САТА БИЋЕ ОБИЛНИХ ПАДАВИНА У ОВИМ ДЕЛОВИМА СРБИЈЕ: Ево кад стиже разведравање

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Na severu i istoku Srbije u sredu pre podne oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, u Banatu, u Braničevskom okrugu, u Podunavlju i u Pomoravlju ujutro i uz obilnije padavine. Tokom dana smanjenje oblačnosti.

U ovim predelima Srbije kiša povremeno pada od sinoć, ponegde i bez prestanka i praćena je pljuskovima sa grmljavinom, a ukupno se na pojedinim lokacijama očekuje da padne preko 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Najobilniji pljuskovi uz jaku grmljavinu ovog jutra očekuju se na širem području Velike Plane, Požarevca, Petrovca na Mlavi, Smedereva i Kovina i da će na ovom području obilnih padavina biti u naredna dva sata.

Za danas je uključen i meteoalarm, za veći deo žuti, dok se deo Banata i istočne Srbije nalazi u narandžastom.

To znači da vreme može biti opasno i potencijalno opasno i da treba, u slučaju narandžastog meteoalarma, biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova.

Meteorolozi su najavili da će od utorka doći do promene vremena. Kako predviđaju, do petka će biti nestabilno uz mogućnost pljuskova, a sredinom nedelje se očekuje i malo svežije.

U najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila najavljeno je da će ponovo biti toplo i vrlo toplo do oko 25. avgusta, a onda je moguće osveženje.

- Od srede do petka, pod uticajem visinskog ciklona, biće nestabilno uz promenljivu oblačnost i povremenu pojavu grmljavinskih pljuskova koji bi najčešći trebali da budu na istoku, severoistoku u severu regiona, dok bi duž Jadrana i u zaleđu preovlađivalo suvo vreme. Vetar će biti istočni, a u zoni pljuskova nakratko jak severoistočni. Ponegde može biti izraženijeg grmljavinskog pljuska uz pojavu tuče/grada, ali se vremenske nepogode ne očekuju – kaže Čubrilo.

Za naredni vikend Čubrilo najavljuje ponovo pretežno suvo i malo toplije vreme uz maksimalne temperature slične onima sa početka nedelje, dok bi posle 20. avgusta bilo vrlo toplo uz maksimume od oko +33, a u zaleđu Jadrana i do oko +36 stepeni Celzijusa.

- Posle 25. avgusta je izgledna promena vremena uz osveženje i česte grmljavinske pljuskove, ali snaga te promene će se pouzdanije moći proceniti tek oko 21. avgusta. Što se tiče septembra, on bi doneo dosta toplog vremena i za razliku od prošlogodišnjeg koji je doneo brzi kraj leta, ovaj mesec bi barem u prvoj polovini bio dosta topao, ali se više velike vrućine ne očekuju – kaže Marko Čubrilo.

BONUS VIDEO: Zastrašujuće kretanje oblaka nad jugom Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost