NIŽEMO MEDALJE, SANJAMO - ZLATO: Gimnazijalci nakon uspeha na matematičkoj olimpijadi u Japanu sumirali utiske za "Novosti"

Lj. Begenišić

14. 07. 2023. u 12:03

Osvojili su srebrne i bronzane medalje i pohvale, ali kažu da je moglo i bolje, jer njihov san je - zlato. Matematiku vežbaju u proseku pet sati dnevno, a pred takmičenja i po 10 sati. Imaju radne navike, neki od njih svakog dana ustaju u šest ujutro, kako bi "organizovali" dan, uče strane jezike, bave se sportom, sviraju klavir, druže se...

НИЖЕМО МЕДАЉЕ, САЊАМО - ЗЛАТО: Гимназијалци након успеха на математичкој олимпијади у Јапану сумирали утиске за Новости

matematička gimnazija

Oni su genijalci za brojeve, njih četvorica, sa matematičke olimpijade u Japanu, doneli su četiri medalje: jednu srebrnu i tri bronzane.

Đaci Matematičke gimnazije iz Beograda koji su se juče vratili sa Matematičke olimpijade u Japanu okićeni jednom srebrnom i dve bronzane medalje, uz dve pohvale - imaju samo najviše ciljeve.

Među njima su dvojica koji su ove godine maturirali u gimaziji - Mateja Vukelić koji se na olimpijadi okitio srebrom i Aleksandar Višnjić koji je dobio bronzano odličje. Bronzanu medalju dobio je i šesnaestogodišei Stefan Šebez, a jedna bronza otišla je i na jug Srbije - u Niš, a dobio ju je sjajni mladi matematičar Andrija Živadinović iz gimnazije "Svetozar Marković".

Srebrnim odličjem u Japanu okitio se Mateja Vukelić, koji je, inače, proglešen za đaka generacije u Matematičkoj gimnaziji. On je do sada osvojio desetak medalja na takmičenjima iz matematike i iformatike, dobio je Svetosavsku nagradu za 2022. godinu koju dodeljuje Ministarstvo prosvete za izuzetan uspeh... Prema proceni direktorke Matematičke gimnazije Mirjane Katić on je verovatno najbolji srednjoškolac u Srbiji.

- Zadovoljan sam srebrnom medaljom, ali lično mi je žao što nisam osvojio zlatnu - kaže nam ovaj budući američki student.

Mateja je, inače odlučio da školovanje nastavi u SAD gde će studirati na MIT - jednom od tri najbolja univerziteta na svetu za tehničke nauke.

- Za ovaj univerzitet sam se odlučio jer ću dobiti duplu diplomu iz matematike i programiranja i to mi odgovara - pojašnjava on.

Inače, u Amariku putuje već 20. avgusta. Pomalo žali što ostavlja porodicu, oca i majku u Beogradu, a njegov stariji brat Luka, koji je, takođe izvanredan matematičar i bivši đak Matematičke gimnazije, već studira u Londonu.

Da će toliko sanjana zlatna medalja skoro izvesno stići u čuveni beogradsku gimnaziju, govori i to što je među osvajačima medalja i Stefan Šebez, koji je tek završio prvi razred gimnazije, a na takmičenja obično idu trećaci i četvrtaci. On je esvojio bronzu, a za "Novosti" kaže:

- Moglo je i bolje.

Ipak, zadovoljan je s obzirom da je to tek početak njegovog takmičarskog staža, pa se nada da će možda sledeće godine, ali svakako do kraja gimnazije - osvojiti zlato.

On matematiku vežba prosečno pet sati dnevno, naglašava da nije lako toliko vremena provoditi nad knjigom, ali da mu to "pada" lakše nego đacima koji ovaj predmet uče zato što moraju.

Ponosni na mentore

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju u Japanu učestvovalo je 623 takmičara iz 116 zemalja. Vođe našeg tima bili su dr Miljan Knežević, profesor Matematičkog fakulteta i Teodor fon Burg, profesor matematike u Matematičkoj gimnaziji. Direktorka Mirjana Katić ponosno ističe da su obijica ovih profesora bivši đaci Matematičke gimanzije.

U Japanu su, kaže nam ovaj učenik na takmičenju bile četiri oblasti teorija brojeva, kombinatorika, geometrija i algebra. Stefan najviše voli geometriju, planira da jednog dana studira programiranje i to u Srbiji na nekom od naših fakulteta.

I Aleksandar Višnjić, koji se okitio bronzanom medaljom, mnogo vežba matematiku, ima radne navike, ustaje u šest kako bi uklopio vreme koje posvećuje matematici.

On je upisao teorijsku matematiku na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Pored brojeva voli i klavir, sam je naučio da svira i trudi se da tom hobiju posveti vreme.

I direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić - sanja zlatnu medalju.
- Uspeh naših đaka je veliki, ovo je jedan u nizu sjajnih rezultata, ali ja i dalje sanjam zlato - kaže nam ova direktorka.

Ona ističe da su naši đaci pre olimijade u Japanu išli na pripreme u Kinu, a poziv za pripreme dobili su kao jedna od najboljih reprezentacija.

Direktorka kaže da se ne smeju zaboraviti ni pohvele koje su dobili Vukašin Pantelić i Gvozden Lapčević, s tim što naglašava da je Gvozden na takmičenju doživeo peh, veći uspeh izostao je zbog tehničke greške.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)