SRBIJA MEĐU ZEMLJAMA SA ADEKVATNIM KAPACITETIMA U ZATVORIMA: Stigao najnoviji izveštaj Saveta Evrope

N.B.

03. 07. 2023. u 12:44

REPUBLIKA Srbija nalazi se drugu godinu zaredom u grupi zemalja sa adekvatnim kapacitetima za smeštaj osuđenih i pritvorenih lica, pokazuje najnoviji izveštaj Saveta Evrope.

СРБИЈА МЕЂУ ЗЕМЉАМА СА АДЕКВАТНИМ КАПАЦИТЕТИМА У ЗАТВОРИМА: Стигао најновији извештај Савета Европе

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

- U skladu sa Strategijom razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija 2012. godine se krenulo sa obimnom rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom većeg broja objekata tako da danas raspolažemo sa potrebnim kapacitetima - rekao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

On je ukazao da pitanje adekvatnog smeštaja u zatvorima opterećuje mnogo bogatije države od Srbije i da to pokazuje i najnoviji izveštaj SE za 2021. po kome veću naseljenost u zatvorima od naše zemlje imaju Francuska, Belgija, Italija, Mađarska, Rumunija, Kipar, Grčka...

Carević je istakao da Ministarstvo pravde pokazuje punu posvećenost ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog Poglavlja 23 i to ne samo u pogledu materijalnih uslova u kazneno-popravnim ustanovama, već i u pogledu humanog tretmana.

- Srbija je jedna od retkih zemalja koja je odmah na početku pandemije koronavirusa osuđena i pritvorena lica stavila na listu prioritetnih grupa za vakcinaciju, čime je pokazala humanost i brigu za zdravlje osetljive populacije - podsetio je Carević.

Naveo je i da je zbog pandemije Uprava, po prvi put, osuđenim licima omogućila da koriste „Skajp“ i „Vajber“ za komunikaciju sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške za ova lica.

Carević je podsetio da je u novembru prošle godine otvoren moderan zatvorski kompleks u Kragujevcu za smeštaj 500 lica lišenih slobode, gde je postignut zlatan standard kad su u pitanju bezbednost, humani aspekt izvršenja kazne, ušteda budžetskih sredstava i primena principa izgradnje pametnih zgrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona