DANAS je održana prva sednica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, koja je formirana odlukom Vlade Republike Srbije u četvrtak.

Janko

14.05.2023. 14:06

Najbolja i najučinkovitija metoda će biti organizirati javne radove za mlade ( pošumljavanje i sl…) i širom otvoriti sportske terene za besplatnobavljene sportom svake vrste-

Maja

14.05.2023. 14:24

Preduzeli smo snazne mere posle tragedija koje su nas pogodile i sada se vide pozitivni rezultati a sve kako bi nasim gradjanima obezbedili sigurnost i bezbednost.

Tamaris

14.05.2023. 15:16

Drustvo se gradi postupno, a zdravo na kolektivnoj svesti o medjuzavisnosti, solidarnosti i povezanosti svih pojedinaca kao delova drustva. Drustvena svest treba da bude deo svakog pojedinca kao drustvenog bića. Drustvo je vise od sumarnog zbira pojedinaca. Ono ima kohezivnu snagu udruzivanja radi opstanka na principu saradnje i na konsenzusu oko cilja ka kome drustvo ide. Tako je i sa ciljem vaspitanja i obrazovanja, a drustvo ga odredjuje u interesu svoga opstanka u skladu sa pozitivnom praksom primene i novog i tradicije u okviru humanistickog vrednosnog sistema. Drustvena briga o deci i porodici su neodvojive pa tako i o mentalnom zdravlju. U socijalizmu je bila integralni deo humanih socijalnih odnosa i ekonomske sigurnosti i zaposlenosti roditelja. Sve je moglo da funkcioniše u okviru tri osmice, tj. po osam sati rada, odmora i sna. Ojacavanjem porodice stvaraju se uslovi da strucna pomoc bude korektiv i dopuna a ne štaka za sve koji se ne osposobljavaju da brinu o sebi i deci da bi to radili stručnjaci za novac. Roditelji bez sigurnog posla, samopouzdanja, povezanosti sa drugima i bez koriscenja roditeljskog autoriteta su kao i deca podlozni uticajima i zloupotrebama. Problem nece resiti stručnjaci nego oni kojima je zivotni interes da osposobe svoju decu za samostalan zivot uz pomoc koju umeju da iskoriste u dobre svrhe, tako da nauče da sami hvataju ribu i nahrane svoju decu.Vladavina strucnjaka, tehnokrata i birokrata je jedna vrsta hegemonije kao i vladavina neke grupe ili partije masama bez kolektivnog identiteta i licne odgovornosti, kojima se vlada tako da pojedinci nemaju udeo u odgovornom upravljanju pa ne umeju da vladaju ni svojim impulsima i uvek su potencijalni rizik po drustvo. Kljuc je uvek tamo gde smo ga ispustili, a ne ispod ulicne svetiljke gde ga tražimo kao pijan covek samo zato sto tu ima svetla. Vratimo se tamo gde smo ga izgubili. Imali smo u ne tako dalekoj prošlosti iskustva koja mozemo da promovisemo opet. Predznak socijalizma ne mora da bude stigma stida nego smer za dalje. Mudri narodi uce od svojih predaka i unapredjuju ono najbolje sto su preuzeli. Nas put nije put raskola i deljenja po tome koliko smo slični ili na silu drugaciji od tradicija nasih predaka.

Iv

14.05.2023. 15:18

Srbija je pokazala koliko voli svoju omladinu i daje maksimum kako bi se njihovo mentalno zdravlje podiglo na najveći mogući nivo a svest bude jasna i čista.

Iv

14.05.2023. 15:24

Podrška mladima zbog proteklih zločina imaće vrlo važan uticaj na njihovo mentalno zdravlje. Ni jedan normalan čovek ne može da ostane imun na ovakvu tragediju. Pomoć u prevazilaženju straha i tuge će dobro doći.

Joka

14.05.2023. 15:33

Sigurna sam da ce mere koje je Vucic doneo nakon tragedije koja nas je zadesila uroditi plodom. Vec vidimo pozitivne rezultate kod prikupljanja oruzja. Obecana je bezbednost i sigurnost gradjana i to ce se ispuniti.

Kaca

14.05.2023. 16:08

Rad radne grupe je izuzetno vazan kako bi se pomoglo pre svega deci koja su prezivela katastrofu. Strucnjaci najbolje znaju sta su prvi koraci za boljitak i nastavak normalnog funkcionisanja. Pomoc ovog tipa je neophodna.

Vanesa

14.05.2023. 16:52

Veoma je vazno da brinemo o mladima. Moramo im pruzati podrsku u svakom momentu. Predsednik brine o svom narodu, a posebno o omladini koja su buducnost nase zemlje.

Boban

14.05.2023. 16:55

Za borbu protiv nasilja je neophodna međusektorska saradnja i podizanje svesti o svim oblicima nasilja. Vlast treba da osigura da se primenjuju zakoni i propisi.

Dr

14.05.2023. 17:23

Mladi su na prvom mestu i treba naći razne načine da im se pomogne. Formiranje ove radne grupe je od izuzetne važnosti u ovakvim trenucima i daće dobar rezultat sve aktivnosti.

Micojka

14.05.2023. 19:31

Svima kojima je potrebna pomoc zbor ovih tragedija nasa drzava je spremna da pruzi da posledice budu sto manje, jer je mentalno zdravlje dece vazno, kao i njihovih porodica.