ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI PRVOG SKRININGA ANEURIZME TRBUŠNE AORTE: Skoro troje od 100 pregledanih ima proširenje na najvećem krvnom sudu

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

12. 04. 2023. u 15:41

REZULTATI prvog skrininga na proširenje trbušne aorte koji je u proteklih deset dana sproveden u sedam gradova, pokazali su da skoro troje od 100 pregledanih ima proširenje na najvećem krvnom sudu stomaka u dobi između 50 i 65 godina, dok je učestalost ove patologije kod starijih od 65 godina 13 odsto.

ЗАБРИЊАВАЈУЋИ РЕЗУЛТАТИ ПРВОГ СКРИНИНГА АНЕУРИЗМЕ ТРБУШНЕ АОРТЕ: Скоро троје од 100 прегледаних има проширење на највећем крвном суду

Novosti

Kod oko četiri hiljade pregledanih građana, koji su se dobrovoljno odazvali na ovaj pregled, otkriveno je oko 150 aneurizmi od koji je čak dvadesetak već za operaciju ove godine.

- Skrinig aneurizme trbušne aorte je još jedna u nizu vrlo uspešnih akcija mojih mlađih kolega, i to jasno govori da će u budućnosti imati ko da nas leči - rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je takođe pregledana u okviru ove preventivne kampanje. - Ministarstvo zdravlja i Institut "Batut" moraju da nađu način da se ovi pregledi nastave u svim onim gradovima gde nisu sprovedeni, jer procenat aenurizmi koje su otkrivene i koje moraju da se prate i operišu nije beznačajan. Volela bih da sve bolnice i klinike u našem sistemu rade kao Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS).

Novosti

Docent Igor Končar, vaskularni hirurg UKCS i organizator skrininga "Aorta nije samo na srcu" kaže da  je cilj ove kampanje bio  da se podigne svest građana o postojanju aneurizme trbušne aorte, njenim posledicama i načinu kako ona lako može da se otkrije:

- Pozvali smo sve građane starije od 50 godina, iako u zemljama koje imaju nacionalni skrining program aneurizme trbušne aorte ciljna grupa su muškarci stariji od 65 godina koji su pušači. Mi smo našom kamapnjom proširili obuhvat da bi videli da li naša populacija ima istu učestalost ili smo po ovom pitanju malo bolesniji od zemalja u kojima se ovaj skrinig sprovodi već dvadesetak godina.

Rezultati su zabrinjavajući, jer dr Končar napominje, da u zemljama koje već dugi niz godina masovno rade ove preglede učestalost proširene aneurizme kod starijih od 65 godina je četiri, a u Srbiji 13 odsto:

- Ovo nije veliki uzorak, ali je indikativan, jer odazvao nam se podjednak broj muškaraca i žena i podjednak broj svih starosnih grupa. U Srbiji među ljudima od 50 do 65 godina starosti učestalost aneurizme je četiri odsto, dok je kod starijih 13. Pri tome 70 odsto građana koji su se odazvali ovom pregledu su nepušači.

Trbušna aorta dugo može da bude proširena i da ne daje simptome, ali kada pukne ishod je često fatalan. Studije su pokazale da 25 odsto pacijenata umre odmah usled pucanja zida trbušne aorte, a 50 odsto tokom transporta u bolnicu . Čak i kada se rupturirana trbušna aorta uspešno operiše, premine svaki četvrti pacijent. Sa druge strane kada se proširenje trbušne aorte otkrije na vreme i takav pacijent se dobro pripremi za operaciju, smrtnost iznosi jedan odsto .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (1)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)