OVAJ LEK SE POVLAČI IZ APOTEKA U SRBIJI: Oglasila se Agencija za lekove i medicinska sredstva

Tanjug

04. 04. 2023. u 18:53

LEKOVI koji sadrže folkodin povlače se iz prometa, saopštila je danas Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

ОВАЈ ЛЕК СЕ ПОВЛАЧИ ИЗ АПОТЕКА У СРБИЈИ: Огласила се Агенција за лекове и медицинска средства

Foto Shutterstock

Jedini lek koji sadrži aktivnu supstancu folkodin na tržištu Republike Srbije jeste lek folkodin Alkaloid, koji se proizvodi kao tvrda kapsula od 10 miligrama.

Kako se navodi u saopštenju, primena folkodina u periodu do 12 meseci pre anestezije sa neuromuskularnim blokatorima povezana je sa rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore.

U saooštenju piše i da nisu identifikovane efikasne mere za minimizaciju ovog rizika kod pacijenata koji su bili izloženi lekovima koji sadrže folkodin.

- Potrebno je da lekari razmotre druge alternativne terapije i posavetuju pacijente da prestanu da koriste folkodin - navodi ALIMS.

Navodi se da u slučaju anestezije koja zahteva primenu neuromuskularnih blokatora, potrebno je da zdravstveni radnici provere da li su pacijenti koristili folkodin u poslednjih 12 meseci. 

- Ako jesu, potrebno je da budu svesni da su moguće perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore - piše u saopštenju ALIMS-a i dodaje se da podsećaju da zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na lek Nacionalnom centru za farmakovigilancu ALIMS-a, kao i da se obrazac i postupak prijavljivanja može pronaći u funkcionalnoj oblasti "Farmakovigilanca-Prijavljivanje neželjenih reakcija na lekove".

BONUS VIDEO: BRUKA U VRANjU - Nervozni urolog vikao i psovao pacijente

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)