U POSLEDNJIH 150 GODINA NIJE PALO OVOLIKO SNEGA U APRILU: Biće oboren rekord - u Beogradu se očekuje snežni pokrivač od 30 santimetara (FOTO)

Novosti online

04. 04. 2023. u 10:11

VELIKE količine snežnih padavina svakako nisu uobičajene u aprilu, a Beograd i Srbija ipak pamte beli pokrivač i u ovom delu godine. S pojavom snega raste i opasnost od poplava.

У ПОСЛЕДЊИХ 150 ГОДИНА НИЈЕ ПАЛО ОВОЛИКО СНЕГА У АПРИЛУ: Биће оборен рекорд - у Београду се очекује снежни покривач од 30 сантиметара (ФОТО)

Foto: A. R.

Nekako nas ova informacija sa strahom vrati u 2014. godinu. A koliki će biti vodostaj reka ovih dana i da li ima prostora za zabrinutost, govori meteorolog Slobodan Sovilj.

- Najintenzivnije padavine su ubeležene noćas i u jutarnjim satima. Intenzitet padavina posle podne polako počinje da slabi. Te padavine su najizraženije u jugozapadnoj, zapadnoj, centralnoj Srbiji, ali i u Beogradu gde ima najviše snega. Na tom području očekujemo i do 30 santimetara, a na planinama do 50 cm snega. Na istoku, jugoistoku, kao i u Vojvodini biće kiše zbog većih temperatura. Izdato je upozorenje za porast vodostaja, ali veće probleme ne očekujemo - rekao je Sovilj.

Meteorolog se osvrnuo i na turbulentan početak proleća.

- Kad govorimo o aprilskim visinama snega, od početka meteoroloških merenja u poslednjih 150 godina nismo imali ovolike količine snega. U centralnim delovima će pasti svi rekordi kad je reč o aprilskoj količini snega. Samo na planinama neće pasti rekordi. Na Kopaoniku je 1997. registrovano 160 cm snega. Ovo jeste neuobičajena pojava za april, da se dogodilo u decembru ili januaru ne bi bilo neobično. U aprilu se sneg formira jednom u deset godina - kaže Sovilj.

Za kraj je i prognozirao kakve nas vremenske prilike očekuju u ostatku meseca.

- Sve do polovine meseca ostaćemo u hladnom režimu, ali ne kao danas i sutra, maksimalne temperature će dostići 10-ak stepeni, a prave prolećne temperature očekuju se u drugom delu meseca, ali uz promenljivo vreme, uz kišu u nižim predelima i sneg na planinama. Ako uporedimo s prethodnom godinom, ima mnogo više padavina, i češće su i intenzivnije. Uskoro ćemo dostići mesečni prosek padavina za april. Prosečne vrednosti su do 60 litara po kvadratnom metru. Drugi deo meseca biće značajno topliji, očekujemo da srednja aprilska temperatura bude u granicama proseka od 12 do 15 stepeni - završio je Sovilj.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku