INTERNISTE VRAĆAJU U DOMOVE ZDRAVLJA: Šta će pacijentima doneti reorganizacija primarnog nivoa zdravstva

I.Kovačić

02. 03. 2023. u 12:16

U MINISTARSTVU zdravlja uveliko se razmatra da li bi i neurolozi, endokrinolozi, urolozi i drugi specijalisti trebalo da budu dostupni pacijentima već kada zatraže lekarsku pomoć u domu zdravlja. Osim toga, pravi se i plan o izgradnji novih i dobro opremljenih zdravstvenih ambulanti, tako da i najudaljenija sela imaju zdravstvenu zaštitu.

ИНТЕРНИСТЕ ВРАЋАЈУ У ДОМОВЕ ЗДРАВЉА: Шта  ће пацијентима донети  реорганизација примарног нивоа здравства

Foto G. Šljivić

I te aktivnosti su usmerene ka ranije postavljenom cilju - da se do 70 odsto zdravstvenih usluga pruži na nivou primarne zdravstvene zaštite, čime bi se smanjio pritisak na opšte bolnice i kliničke centre, a samim tim i skratile liste čekanja.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek za "Novosti" kaže da je reorganizacija rada domova zdralja i zdravstvenih ambulanti širom Srbije jedan od osnovnih zadataka ovog ministarstva. Primećuje i da potencijal koji ima primarni nivo do sada nije bio iskorišćen u dovoljnoj meri:

- Trenutno pravimo analizu koje bi to specijalističke službe trebalo da budu dostupne na nivou domova zdravlja, a konačnu odluku doneće ministarka, republičke stručne komisije i savetodavna tela u što kraćem periodu.

Zasad, kako kaže naš sagovornik, u planu je da svaki dom zdravlja ima bar internistu, jer puno je usluga iz oblasti interne medicine:

- To su mala ulaganja, jer osim lekara specijaliste podrazumevaju još samo EKG aparat. Takođe, pojačaćemo medicinu rada, jer želimo da se lekarska uverenja za vozače, koja su se faktički sva preselila u privatne domove zdravlja, vrate u državne. U planu je da pojačamo i pedijatrijsku službu.

Reorganizacijom rada domova zdravlja i zdravstvenih ambulanti biće ubrzana i dijagnostika.

- U laboratorijama koje se nalaze u okvirima domova zdralja dopustićemo, zavisno od ekonomske isplativosti, ali da se ne naruši zdravlje pacijenata, veći broj biohemijskih analiza - kaže Đerlek. - Dakle, omogućićemo da pacijent ne mora da ide u opštu bolnicu ili zdravsteni ili klinički centar da bi dobio odobrenje specijaliste ili supspecijaliste da može o trošku osiguranja da odradi neku analizu, već bismo to spustili na odgovornost izabranog, odnosno budućeg porodičnog lekara. Na ovaj način ćemo da skratimo "šetanje" koje je vrlo neprijatno za pacijente u lošem zdravstvenom stanju, a istovremeno ćemo da ubrzamo pružanje zdravstvene usluge.

U cilju poboljšanja dijagnostike, dr Đerlek kaže i da će biti nabavljeno još opreme:

- Razmišljamo da u velikom broju domova zdravlja, pogotovo u unutrašnjosti, omogućimo da svaka ustanova ima nekoliko ultrazvučnih aparata, i da naši lekari završe makar osnovni kurs iz ultrazvučne dijagnostike. Jer, kad dođe pacijent sa bolom u stomaku, da ga ne šalju dalje, već da mu urade ovaj osnovni pregled, da se vidi da li je u pitanju kalkulus u žuči ili bubregu, da se napravi prava trijaža. Sadašnja praksa je da se ovi pacijenti upućuju na pregled kod čak troje specijalista - hirurga, interniste i urologa.

Takođe, kako navodi naš sagovornik, razmatra se pojačanje službi radiologije, koje bi dobile više rendgen-aparata, i da se u seoskim ambulantama koje su udaljene od 30 do 50 klimoetara od najbliže opšte bolnice ili zdravstvenog centra, nabave skeneri.

- Planiramo preko donacija iz EU da do 31. avgusta svaka bolnica i zdravstveni centar dobiju novi skener - navodi dr Đerlek. - Pošto u svim tim ustanovama već imamo skenere, oni će u jednom trenutku da budu višak i moći će da se rasporede u male ambulante.

Smernice kako bi teritorijalno trebalo da budu organizovani domovi zdravlja i zdravstvene ambulante, u velikoj meri dao je nedavno završeni popis, pa će se mreža širiti prema broju i strukturi stanovnika.

- Cilj nam je da zdravstvena zaštita bude istog kvaliteta na celoj teritoriji Republike Srbije - kaže Đerlek. - Dakle, u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu nisu neophodne drastične promene, ali moramo da razmišljamo i o pacijentima na primer, u Dimitrovgradu, Kanjiži, Malom Zvorniku... Ponegde ćemo biti primorani da spojimo po više sela u jednu zdravstvenu ambulantu, da bi lekar imao puno radno vreme, a građani odgovarajuću medicinsku pomoć.

Renovira se 70 ustanova

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je optimista kada je o rešavanju deficitarnog zdravstvenog kadra reč:

- Ohrabruje je nas da ljudi počinju da se vraćaju u srpsko zdravsto, jer su odrađene kapitalne infrastrukturne stvari. Imamo četiri klinička centra, renovira se 20 opštih bolnica i više od 50 domova zdravlja, a radićemo i na renoviranju i izgradnji zdravstvenih ambulanti. Istovremeno, obezbedili smo, kao nikada do sada, svu neophodnu opremu. Dakle, lekarima i tehničarima je jasno da sada imaju uslove za rad. Takođe, dobra organizacija je način da se reši nedostatak kadra. Imamo i punu podršku države za zapošljavanje novih kadrova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)