ZBOG BOGDANA DARUJEM SVE ONO ŠTO IMAM: Kragujevčanin gradi dečje odmaralište

D. Matović

21. 02. 2023. u 15:17 >> 15:17

SIN mi drugi put umire zbog birokratije. Sahranio sam ga 2019. i od tada ne mogu da postavim kamen temeljac i krenem u izgradnju zadužbine koja bi ponela njegovo ime. Već četiri godine pokušavam da sagradim odmaralašite za decu na brdu Bešnjaja kod Kragujevca, jer želim da dečji smeh zvoni tamo gde se moj sin najlepše smejao. Da se deca skijaju, sankaju i grudvaju, kao što je on nekad. Projekat je odavno gotov, a posle velike medijske pažnje i angažovanja Nikole Dašića, gradonačelnika Kragujevca, velike su šanse da će na proleće početi izgradnja, ako ne zafali još neki papir.

ЗБОГ БОГДАНА ДАРУЈЕМ СВЕ ОНО ШТО ИМАМ: Крагујевчанин гради дечје одмаралиште

FOTO: Privatna arhiva

Pun je strepnje Slavoljub Milanović iz Kragujevca, koji je posle smrti sina Bogdana odlučio da svu imovinu pokloni u dobrotvorne svrhe. Bogdan je bio na putu da stekne svetsku slavu u svetu programiranja, ali je bolest bila neumoljiva. Nije doživeo 30. rođendan, a napravio je kompjuterske programe i aplikacije koje su mu donele ogromnu zaradu. I, ko zna šta bi još napravio da je imao vremena...

- Ostao sam sam, sa psom. Bez Bogdana mi novac ne treba i zato sam odlučio da poklonim sve što imam - otvara nam srce Slavoljub. - Bio sam uspešan privrednik, dok se Bogdan nije razboleo. Zatvorio sam firmu i otišao sa bivšom suprugom u Ameriku. Bili smo do poslednjeg trenutka uz našeg sina. Da mu pomognemo nismo mogli. Ne mogu rečima da opišem osećaj kada nam je lekar rekao: "Ovo je sve što medicina može da uradi." U takvim situacijama novac ne znači ništa. Ne znači ni posle, a nakupilo se tog papira mnogo. Ne daj Bože nikome da dođe u takvu situaciju.

Bogdana, cenjenog stručnjaka u SAD, bolest odnela u 30. godini

Do sada je, u tišini, Slavoljub anonimno donirao oko milion dolara bolesnoj deci, bolnicama i školama za opremanje učionica i informatičkih kabineta. O tome ne želi da govori. Za izgradnju dečjeg odmarališta pripremio je oko 400.000 dolara.

УСПОМЕНА Славољуб и Богдан Милановић
 

- Ako bude trebalo, ima još - kaže nam. - Nevažno je koliko će to da košta. Od početka mi je bilo neprijatno da nekog vučem za rukav za ono što poklanjam. Razumeo bih da mi je potrebna veza da sagradim sopstveni hotel, apartmane, da ih izdajem i prodajem. Nisam verovao da moram da molim i kad poklanjam. Jedino što želim je da ime svog sina sačuvam od zaborava. Bogdan je to zaslužio. Zahvaljujući gradonačelniku Dašiću, ne moram više da se ponižavam.

Pokazuje nam Slavoljub poruku koju je napisao svom sinu kada je krenuo u Ameriku: "U životu ne postoje garancije osim da ću uvek biti tvoj otac, a ti moj sin. I da ću te uvek voleti bez obzira na gluposti koje praviš." Ispratio ga je u daleki svet, u Olimpiju, u državi Vašington. Tamo je naš vunderkind završio gimnaziju i prvu godinu fakulteta. Talentovani matematičar i ajtijevac u Americi nije poslušao tatu i pravio gluposti, već je, željan vrhunskog obrazovanja, nastavio da uči programiranje na Univerzitetu Minesota, jednom od najboljih američkih. Postao je magistar, pa doktor nauka.

Anonimno donirao oko milion dolara za lečenje bolesne dece

- Bili smo jedna duša - priča Slavoljub. - Spremao sam ga za Ameriku otkad se rodio. Otišao je u četvrtoj godini gimnazije. Bio je vanredno talentovan za programiranje. Još kao student, pre više od 10 godina, pravio je napredne programe i aplikacije. Bilo je to vreme kada je malo ko znao čemu uopšte aplikacije služe, a on je mogao da napravi sve što bi zamislio.

NIJE ODSANjAO SVOJ SAN


BOGDAN je ostvario američki san, ali nije odsanjao svoj. Tumor na mozgu dijagnostifikovan mu je pre deset godina. Borac po prirodi, uprkos operacijama i agresivnim terapijama, uspeo je da magistrira i doktorira. Za kratko vreme zaradio je ogroman novac o kome njegovi vršnjaci, oni koji se, kao i on, bave potšenim poslovima, mogu samo da sanjaju.

Izmaštao je Bogdan davno aplikaciju za javni prevoz u Minesoti. Takve postoje danas i kod nas, ali u vreme kada ju je Bogdan osmislio, to je bilo čudo. Kreirao je programe i aplikacije za razne američke agencije, avio-kompanije i izrađivao programe za učenje programiranja. Njegov program napravljen kao pomoć i onlajn "škola" za samostalno učenje programiranja, 2017, proglašen je za jedan od 10 najboljih na svetu. Samo od tog programa mladi genijalac Bogdan zarađivao je 50.000 dolara mesečno.

- Dobro sam zarađivao i štedeo za slučaj da Bogdan ne uspe u Americi. Uvek sam mu govorio da mora da radi za sebe i on je stekao basnoslovno bogatstvo. Strašno je što njegova majka i ja ne znamo šta ćemo sa tim novcem. Ono što nam treba, ne možemo da platimo - pokazuje nam Slavoljub fotografiju na kojoj je nadgrobni spomenik njegovog sina, na kome piše:

"Sine moj, gajde će ti baba kupiti / tamburu sa ticom sedefnom... Cure će pred kućom pupiti... Nek se šorom digne prašina kad bataljon suknji maršira / Sine moj, sve su to barabe, Ne dam ja mog Spomenka Bokor, derane... drž` se Tvoga Babe. Nisi ti za taj jad i pokor, ej... Stade sve..."

FOTO: Privatna arhiva

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024