DANILO COKIĆ JE IMAO SAMO DVE GODINE: Oni su pre 22 godine stradali u miniranju autobusa "Niš ekspres" kod Podujeva

D. Z.

16. 02. 2023. u 09:02

NA današnji dan, pre 22 godine, u miniranju autobusa "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, stradalo je dvanaestoro, a ranjeno četrdeset troje raseljenih Srba koji su konvojem od pet autobusa krenuli tog jutra iz Niša za Gračanicu na Zadušnice.

ДАНИЛО ЦОКИЋ ЈЕ ИМАО САМО ДВЕ ГОДИНЕ: Они су пре 22 године страдали у минирању аутобуса Ниш експрес код Подујева

FOTO D.Z.

Ovaj strašni zločin, jedan od najtežih po dolasku međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji dogodio se 16 februara u jutarnjim satima kada su teroristi aktivirali eksploziv postavljen u propustu ispod magistralnog puta Kuršumlija–Podujevo u trenutku kada je preko njega prelazio autobus "Niš ekspresa" sa raseljenim Srbima sa Kosova i Metohije.

Na licu mesta nastradalo je desetoro putnika od kojih je namlađi bio dvogodišnji Danilo Cokić, dok su dva putnika kasnije podlegla povredama.

Jedini osumnjičeni za ovaj napad bio je Fljorim Ejupi, iako su čak i predstavnici međunarodnih misija u tadašnjim saopštenjima isticali da iza napada stoji organizovana teroristička grupa koja je spremala napad na raseljene i Srbe koji su ostali da žive na Kosmetu, a koji su putovali iz centrlane Srbije pod pratnjom Kfora.

Osim malog Danila i njegovih roditelja Nebojše i Snežane u ovom terorističkom napadu poginuli su i Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić. U znak sećanja na nastradale putnike danas će u crkvi svete Petke u Lapljem selu biti održan parastos na kojem će se okupiti rodbina i prijatelji nastradalih putnika.

Inačenj, Fljorim Ejupi, čiji je DNK pronađen na mestu sa kojeg je aktivirana bomba, prvostepeno je bio osuđen na 40 godina zatvora zbog tog zločina, ali ga je sud oslobodio zbog nedostatka dokaza, mada je prema rečima advokata Živojina Jokanovića koji je zastupao oštećene Srbe na licu mesta bilo opušaka koji su se poklapali sa Ejupijevim DNK.

Takođe, tokom suđenja za ovaj teroristički akt, zaštićeni svedok je potvrdio da mu je Ejupi rekao da je on lično aktivirao eksploziv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti