PRIVATNI KVIZ 55 PUTA SKUPLJI OD "SLAGALICE": Emisija "Stigni me ako znaš" košta godišnje 825.712 evra, a "Ja volim Srbiju" 782.840

V.C.S.

15. 02. 2023. u 09:00

KRIVIČNA prijava koju je podneo Branislav Klanšček, predsednik Upravnog odbora RTS, protiv direktora Javnog servisa i drugih zbog, kako je naveo, finansijskih mahinacija, stigla je u beogradsko Više javno tužilaštvo.

ПРИВАТНИ КВИЗ 55 ПУТА СКУПЉИ ОД СЛАГАЛИЦЕ: Емисија Стигни ме ако знаш кошта годишње 825.712 евра, а Ја волим Србију 782.840

Foto: Printskrin/Jutjub/RTS- zvaničan kanal/Fejsbuk/Antonio Lipovac

"Novostima" je potvrđeno da je prijava podneta Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu i da je ono ustupilo Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva. Odmah po prijemu Posebno odeljenje dalo je nalog policiji da prikupi potrebne podatke kako bi se proverili navodi prijave.

Кланшчек је последњих дана изнео низ података у вези са пословањем Јавног сервиса, за које превасходно криви првог човека ове куће Драгана Бујошевића. Између осталог, како је изнео, УО је дошао до података да је руководство РТС у последње три године платило 14 милиона динара, односно 120.000 евра, за емисију "Један добар дан", која никада није емитована, а чија је уредница Оливера Ковачевић. За њу је и најновијим буџетом планирано 200.000 евра.

FOTO: Arhiva novosti

Dragan Bujošević i Olivera Kovačević

Navodi i da pojedine "RTS-ove zvezde", osim plata i novčanih nagrada, dobijaju desetine hiljada evra za rad na emisijama privatnih produkcijskih kuća koje se emituju na nacionalnoj televiziji, čime im je "omogućen sukob interesa". Najskuplja emisija je kviz u privatnoj produkciji za koji se godišnje izdvaja 55 puta više novca nego za dve najgledanije emisije koje se rade u produkciji RTS-a: "Slagalice" i "Šarenice". Budžeti pokazuju da se za kvizove rađene po stranim licencama u produkciji privatnih firmi, koje vode "RTS-ove TV zvezde", izdvaja daleko više para.

Foto Z. Jovanović

 

 

- Godišnji budžet za naučnoobrazovni program jednak je troškovima jedne epizode kviza u privatnoj produkciji - kaže Klanšček. - Izvršna produkcija je legalna i legitimna, ali je besmisleno angažovati privatnu firmu sa jednim zaposlenim, koja će onda uzeti vaše zaposlene, vašu tehniku i vaš prostor. To je čisto izvlačenje novca.

Kako je obelodanjeno u javnosti, Kristina Radenković za samo jedan dan snima - nja kviza "Stigni me ako znaš" uzme 1.590 evra, a Jovan Memedović  po danu snimanja "Potere" 1.130. Kviz "Stigni me ako znaš" košta godišnje RTS 825.712 evra, "Ja volim Srbiju" 782.840, "Potera" 706.608, a "Sasvim prirodno" 148.260. Radio-televizija Srbije je u međuvremenu saopštila da prosečno proizvodi 170 emisija, od kojih su samo tri van informativnog programa. Oni ocenjuju da su navodi predsednika UO "izvrtanje činjenica" i da "nanose veliku štetu Javnom servisu".

Taksativno navode i koliko je nacionalna televizija sama proizvela emisija u 2019, a koliko prošle godine, kao i koliko je minuta kupljeno od nezavisnih i spoljnih produkci ja. Tako je zabavni program u 2019. imao 43 emisije u trajanju od 54.815 minuta, a izvršne i nezavisne produkcije 23 emisije u trajanju od 21.681 minuta. Odnos domaće i spoljne proizvodnje je 72 prema 28 odsto, a u 2022. - 63 prema 37 odsto itd.

Klanšček primećuje da su objavljeni podaci svojevrsna manipulacija, jer su u njima sabrane sve emisije koje RTS proizvodi, uključujući i kablovske kanale, dok je on govorio o RTS 1, koji prati 96 odsto gledalaca nacionalne televizije.

- Osim "Slagalice", "Šarenice", "RTS ordinacije", Novogodišnjeg programa i Izbora za pesmu Evrovizije, građani nemaju prilike da gledaju RTS zabavni program. Trenutno nemate nijedan muzički šou, sve su proterali kvizovi produkcijskih kuća - poručuje Klanšček i najavljuje posle praznika novu sednicu Upravnog odbora. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri