SVETI TRIFUN POHODIO I KRALJEV VINOGRAD : Tradiciju zalivanja čokota i berbe grožđa čuvali i srpski kraljevi u svom vinogradu u Smederevu

Јелена Илић
Jelena Ilić

14. 02. 2023. u 13:14

NA Svetog Trifuna, 14. februara vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi. Tradicija se očuvala do danas, a iako se ne zna ko je prvi počeo, zna se da su čokote zalivali i grožđe brali i srpski kraljevi. Tako je, po mnogima, začetnik vinskog turizma upravo knez Mihailo Obrenović koji je u svom vinogradu u Smederevu organizovao svečane berbe grožđa u koje su dolazila gospoda iz Beograda. I danas se ovde, na desetak hektara, uzgaja vinova loza i pravi vino.

СВЕТИ ТРИФУН ПОХОДИО И КРАЉЕВ ВИНОГРАД : Традицију заливања чокота и бербе грожђа чували и српски краљеви у свом винограду у Смедереву

vinograd smederevo

- Toponim Kraljev vinograd  jedan je od najznačajnijih simbola Smedereva. Njegovi osnivači su kneževi i kraljevi dinastije Obrenović. Začetak  formiranja  vinograda potiče iz vremena kneza Miloša, da bi poseban pečat utisnuo knez Mihailo, a konačno oblikovali kraljica Natalija i njen sin, potonji kralj, Aleksandar Obrenović, kao prvi vinogradar. Svi oni organizovali su vesele i svečane berbe grožđa u svom vinogradu u Smederevu, podseća istoričarka umetnosti  Muzeja u Smederevu, dr Snežana Cvetković.

vinograd smederevo

Miloš Obrenović podigao je vinograd u Smederevu u periodu od 1827. do 1831. godine, kada počinje da gradi i vinski podrum. Po povratku u Srbiju i stupanjem na kneževski tron 1860. i knez  Mihailo Obrenović nastaviće da brine o vinogradu u kojem  će  zasaditi  dve hiljade čokota francuske loze, i izgraditi letnjikovac 1865.godine.

-U  periodu od 1860. do 1868. godine, knez Mihailo gotovo redovno prisustvuje svetkovini branja grožđ u Smederevu. Ovi dolasci su se pažljivo organizovali, i u njima su učestvovali najviši državni službenici, prijatelji dvora i porodica. U Smederevu se  ostajalo dan ili  nekoliko dana. Najsvečanija, i prva, kraljevska berba grožđa „provedena“ je u vreme kraljice Natalije Obrenović dogodila se 26. septembra 1882. godine. Pozvana gospoda su putovala parobrodom od Beograda do Smedereva. U pozivnici za berbu naglašeno je da  gospoda odenu crn kaput, a za gospođe su preporučene kratke haljine, kaže dr Snežana Cvetković.

 Kralj Aleksandar Obrenović je prvi put posetio svoj vinograd u Smederevu, 2. oktobra 1895. godine.  I, posle ubistva poslednjih Obrenovića, Aleksandra i Drage , u Majskom prevratu 1903. godine na njihovom imanju se nastavlja kultura uzgajanja vinove loze, o kojoj su brinuli naslednici imanja.

vinograd smederevo

Po završetku Drugog svetskog rata nekadašnji kraljev vinograd,  postaće deo državne ekonomije „Zlatni breg“ čuvajući tradiciju i dostojanstvo uzgajanja vinograda do današnjih dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku