NASTAVNIČKO VEĆE PONOVO O STATUSU ĐAKA U TRSTENIKU: Situacija ista kao u decembru -pohađaju nastavu do okončanja postupka

S.BABOVIĆ

02. 02. 2023. u 19:42

NASTAVNIČKO veće Tehničke škole u Trsteniku ponovo će odlučivati o statusu učenika N.Ž. (17) i M.M. (18), koji su inicijatori incidenta - izmicanja stolice profesorki i oobjavljivanja snimaka na društvenim mrežama.

НАСТАВНИЧКО ВЕЋЕ ПОНОВО О СТАТУСУ ЂАКА У ТРСТЕНИКУ: Ситуација иста као у децембру -похађају наставу до окончања поступка

Profesorka Marija Stevanović iznela detalje ekscesa, Foto Fejsbuk

Kako su „Novosti“ objavile, Školski odbor usvojio je žalbe na odluku o isključenju, a srednjoškolci su nastavili da pohađaju nastavu do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka. Taj postupak nije gotov, tako da formalno, nikakvih novina u ovom slučaju - nema ni dva meseca nakon što je Školski odbor usvojio tu odluku.

Učenici nisu nekom novom odlukom vraćeni u školu. Sa nastave M. M. nije izostajao nijednog trenutka, dok se N. Ž. nastavi priključio od drugog polugodišta, što je njihovo pravo sve do okončanja vaspitno-disciplinskog postupak, koji je produžen nakon usvajanja žalbe na predlog odluke o isključenju pre skoro dva meseca.

Nastavničko veće odlučuje o konačnom statusu dva učenika, na predlog Tima za suzbijanje nasilja. U Školskoj upravi u Kruševcu preciziraju da u slučaju M.M.(18),koji nije izostajao sa nastave, Tim za suzbijanje nasilja trenutno procenjuje efekte vaspitnog rada nakon čega će izneti Nastavničkom veću mišljenje o eventualnom isključivanju ovog đaka ili njegovom konačnom povratku u školu.

- Drugi učenik, N.Ž.(prim.aut.),nije pohađao školu iz raznoraznih razloga, bolesti, tako da nije bilo pojačanog vaspitnog rada, a s njim se trenutno radi - iznosi Zoran Asković, načelnik Školske uprave u Kruševcu.

Procedura je i u njegom slučaju ista: Tim treba da proceni da li se N.Ž. “popravio“ ili je zaslužio isključenje, kako je Nastavničko veće predložilo 23.novembra, a direktor kasnije, usvojio tu odluku. Istovremeno, sva tri đaka, M. M., N. Ž., kao i I. K. (17), koji se ispisao iz škole pre odlučivanja o njegovom statusu, procesuiraju se pred pravosudnim organima u Kruševcu, odnosno u Trsteniku, zbog osnova sumnje da su počinili krivično delo kvalifikovano kao zlostavljanje i mučenje u saizvršilaštvu. Kako saznajemo, Viši sud u Kruševcu bi trebalo da odluči o daljem postupku prema N. Ž. i I. K., koji se zbog godina procesuiraju po Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela. N. Ž. je trebalo da bude saslušan 15. januara.

- Psihijatar se tada izjasnio da je N. Ž. sposoban da da izjavu pred tužiocem i sudijom u okviru sudske istrage, ali se on branio ćutanjem - navodi izvor „Novosti“.-I. K. je, kao i profesorka, saslušan u decembru.

Foto:FB

Najstariji učesnik incidenta, M. M. (18) je saslušan ranije pred Osnovnim javnom tužilaštvom u Trsteniku. Kako saznajemo, 20. januara saslušani su i svedoci događaja, ali optužni predlog još nije podnet. Predmetni spisi su upućeni timu veštaka u Niš.

- Sve dokazne radnje su završene, sada se čeka samo mišljenje veštaka psihijatrije, koje se odnosi na utvrđivanje psiho-fizičkog stanja osumnjičenog u vreme izvršenja dela, odnosno da li njegovo psiho-fizičko stanje odgovara uzrastu - iznosi izvor „Novosti“.

Ukoliko se proceni da ne odgovara, postoji mogućnost da ovaj učenik ne odgovara po Krivičnom zakonu, već da se prema njemu postupa po Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela.

Profesorka Marija Stevanović, kojoj su đaci izmakli stolicu, smejali se njenom padu u učinioci i i ceo incident snimali i delili viberom,odnosno uživo prenosili putem Instagrama, izjavila je jutros za "Novosti" da očekuje da ukoliko se vrati sa bolovanja škola obezbedi plan podrške za nju. 

BONUS VIEDO  - BRAT UMRO ZA BRATOM: Drama u Lipničkom Šoru kod Loznice

БРАТ УМРО ЗА БРАТОМ: Драма у Липничком Шору код Лознице

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri