Upoznajte se sa mobilnim plaćanjima

Promo

25. 01. 2023. u 10:00

Verovatno ste primetili da se u skorije vreme sve više govori o mobilnim novčanicima kao praktičnom i sigurnom načinu plaćanja. To nije bez razloga, jer mobilni novčanik predstavlja način da u kupovinu ponesete samo svoj telefon i tako poštedite sebe potrage za novčanikom po vašoj torbi, na kasi dok se iza vas proteže dugačak red nervoznih kupaca.

Упознајте се са мобилним плаћањима

Foto: Promo

Ono što pre svega treba da objasnimo je da je mobilni novčanik zapravo digitalizovana platna kartica koja zamenjuje postojeću fizičku karticu i koristi se za beskontaktno plaćanje tako što se mobilni telefon prisloni na POS terminal. Dakle, na isti način na koji plaćate karticom, tako plaćate i i mobilnim telefonom, samo što je ovo drugo još praktičnije rešenje, jer nam je mobilni telefon gotovo uvek pri ruci.

Da biste počeli da plaćate mobilnim novčanikom, prvo treba da proverite sa svojom bankom da li podržava ovaj način plaćanja. Banke u Srbiji koje su omogućile mobilna plaćanja za korisnike Mastercard kartica su: Banca Intesa, Banka Poštanska štedionica, NLB Komercijalna banka, OTP banka, ProCredit banka, Raiffeisen banka, UniCredit banka i Halkbanka. U zavisnosti od telefona koji koristite, možete se opredeliti za Apple Pay, Google Pay ili mobilni novčanik same banke izdavaoca.

Instalacija se obavlja u nekoliko koraka – otvorite aplikaciju mobilnog novčanika, kliknete na ’+’ ili ’Add to wallet’, a onda dodate svoju karticu tako što je slikate ili ručno ukucate potrebne podatke.

Već smo napomenuli da se plaćanja obavljaju beskontaktno, odnosno tako što se telefon prisloni na POS terminal. Da biste potvrdili plaćanje, onda kada plaćate Google Pay rešenjem, za iznos do 4.000 dinara samo ćete osvetliti ekran telefona – dakle, nema ukucavanje šifri, baš kao i kada plaćate beskontaktno Mastercard karticom. Možete obaviti maksimalno tri takva plaćanja zaredom, a onda će aplikacija automatski tražiti od vas da unese šifru ili biometrijski potvrdite plaćanje, a samim tim i svoj identitet. Onda kada plaćate Apple Pay rešenjem, neophodno je da telefon prvo otključate, bilo ukucavanjem šifre ili biometrijski, bez obzira na sam iznos koji plaćate.

Kada plaćate mobilnim novčanicima vaši podaci su bezbedni, jer ono podrazumeva primenu savremenih sigurnosnih standarda. To znači da se broj vaše kartice nigde ne čuva, niti se razmenjuje sa trgovcem. Umesto broja kartice koristi se šifriran jedinstveni broj, koji je sačuvan u sigurnom elementu na sertifikovanom čipu uređaja. Tako su vaši dragoceni podaci bezbedni.

U našoj zemlji dostupni su Apple Pay i Google Pay, kao i mobilni novčanici banaka izdavaoca Mastercard kartica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba