PLIVALI ZA ČASNI KRST I NA ŠRI LANCI: Tradicija ispoštovana i u toplim krajevima (VIDEO)

Novosti onlajn

19. 01. 2023. u 13:28

ZA JEDAN od najvećih hrišćanskih praznika, Bogojavljenje, dan kada je Isus Hrist kršten u reci Jordan vezuje se veliki broj običaja od kojih je najistaknutiji plivanje za Časni krst.

ПЛИВАЛИ ЗА ЧАСНИ КРСТ И НА ШРИ ЛАНЦИ: Традиција испоштована и у топлим крајевима (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Instagram/persinasestra

Najhrabriji muškarci i žene su ovoga jutra ulazili u ledenu vodu naših reka i, uz blagoslov lokalnih sveštenika, plivali do krsta koji se već nalazio u vodi, a ovu praksu nije htela da propusti ni grupa naših turista koja se na ovaj veliki praznik našla na dalekoj Šri Lanci.

Upravo odande, sa plaže Goyambokka, stigao je simpatičan snimak zajedničke akcije Srba i Crnogoraca koji su turistički otišli na Šri Lanku i sami organizovali plivanje za Časni krst.

Kada je krst bio spreman, molitva očitana, turističkoj radnici nije preostalo ništa drugo nego da podrži i kamerom zabeleži grupu od desetak plivača koji, iako su na odmoru, nisu hteli da zanemare tradiciju.

Uprkos tome što je temperatura vazduha i vode za ekipu na ostrvu bila daleko povoljnija nego za plivače koji su jutros plivali u Srbiji, trebalo je izboriti se sa vetrom i talasima, kako bi stigli do krsta.

To je pošlo za rukom mladiću po imenu Alen, što se čuje na snimku, a celokupna ekipa dobro sa zabavila i uživala u obeležavanju običaja iz pravoslavne tradicije.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega