VLADA USVOJILA SET PRAVOSUDNIH ZAKONA: Lakše sprovođenje ustavnih promena

V.C.S.

17. 01. 2023. u 16:43

VLADA je na dašanjoj sednici usvojila set predloga pravosudnih zakona, neophodnih za sprovođenje ustavnih promena, koji su vezani za organizaciju i uređenje pravosuđa.

ВЛАДА УСВОЈИЛА СЕТ ПРАВОСУДНИХ ЗАКОНА: Лакше спровођење уставних промена

Foto Tanjug

Cilj je, navode uVladi, da se ojača vladavina prava i poveća pravna sigurnost kroz nezavisnije sudstvo i samostalnije javno tužilaštvo, kao i da se ispune obaveze preuzete u procesu evropskih integracija.

Usvojeni su predlozi zakona o sudijama, Visokom savetu sudstva, uređenju sudova, javnom tužilaštvu i Visokom savetu tužilaštva. Zakon o sudijama reguliše pitanja nezavisnosti sudija, uslova za njihov izbor, stalnost, nepremestivost, imunitet i nespojivost poslova sa sudijskom funkcijom. Najvažnije izmene odnose se na to da sudije više neće birati Narodna skupština, već Visoki savet sudstva.

Predlogom zakona o Visokom savetu sudstva propisuje se položaj, nadležnost, organizacija i način rada Saveta, kao i uslovi i postupak za izbor izbornor člana, trajanje mandata i prestanak njegove funkcije.

Nova zakonska rešenja precizno uređuju i organizaciju i nadležnost javnog tužilaštva, uslove, postupak za izbor i prestanak funkcije, prava i dužnosti, vrednovanje njihovog rada, disciplinsku odgovornost i drugo.

Predlogom zakona o Visokom savetu tužilaštva određuje se položaj, nadležnost, organizacija i način rada VST, kao i uslovi i postupak za izbor izbornog člana Saveta. On ima 11 članova - pet javnih tužilaca, koje biraju nosioci javnotužilačke funkcije, četiri istaknuta pravnika, koje bira parlament, plus vrhovni javni tužilac i ministar pravde, kao članovi po položaju.

Zakonom o uređenju sudova utvrđuje se osnivanje, ukidanje, vrste, delokrug i stvarna nadležnost suda, unutrašnje uređenje, sudska uprava i osoblje, pravosudna uprava, obezbeđivanje suda i sredstva za rad sudova. Takođe su uređena načela sudske vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo