MOŽE SEVDALINKA, MOŽE I BEĆARAC: Diplomirani turizmolog iz Zrenjanina Milivoj Putić Puta svakodnevno zabavlja sugrađane kao ulični svirač

Bogoljub Grujić

09. 01. 2023. u 08:30

ZALjUBLjENIK u prirodu, vrsni poznavalac svih tajni magične Carske bare, najveće močvare u Srbiji i turistički vodič sa višedecenijskim iskustvom, Milivoj Putić Puta, sa srcem rokera i dušom širokom kao ravnica,trenutno obavlja posao uličnog svirača i odlično se snalazi u svakodnevnoj avanturi sa gitarom i malim pojačalom pod otvorenim nebom.

МОЖЕ СЕВДАЛИНКА, МОЖЕ И БЕЋАРАЦ: Дипломирани туризмолог из Зрењанина Миливој Путић Пута свакодневно забавља суграђане као улични свирач

Foto B. Grujić

- Odrastao sam u obližnjem selu Perlez, pa otuda valjda duh ravnice, mada mi ni sevdalinka nije strana, dok rokenrol i pank obožavam, sviram i izvornu narodnu muziku - započinje priču popularni Puta, "jerusalimsko pile", kako ga mnogi zovu, za tren prekidajući svakodnevnu muzičku "šihtu" u centru Zrenjanina.

- Totalno sam se uživeo u ulogu uličnog svirača, sa druge strane korzoa je Slive, žongler fudbalskom loptom, i lepo nam je, niko nas, hvala Bogu, ne dira i tera, a ništa nam ne mogu ni kiša, zima, vetar - uz karakterističan osmeh muzičara koji ima dušu, kaže Milivoj, kojem se često na uličnom mini-koncertu, svojim umilnim glasom pridruži supruga Ivana, koja ga potpuno razume i podržava u svemu što radi.

Puti se ponekad pridruži harmonikaš, Foto B. Grujić

Tada ulična svirka dobija još dražesniju notu i viši nivo muziciranja, a junak ove životne priče, osmeh i novu energiju, koja ga dodatno inspiriše.

- Mada će neko možda tako pomisliti, ovo nije samo odrađivanje posla, tek da se nešto zaradi, meni se svirka na ulici dopala, svakom danu udahnem novu notu i uživam punim plućima, jer sviram za sebe, e sad što se to sugrađanima dopada, svakako da mi je posebno drago - nastavlja Zrenjaninac, koji je prošle godine ostao bez stalnog posla turističkog vodiča u Rezervatu prirode Carska bara i bio prinuđen da se lati gitare i, kako kaže, opake, ali i zanosne gradske kaldrme.

Bend "Jerusalimski pilići", Privatna arhiva

Skoro dve decenije vodio je turiste, domaće i strane, kroz razne avanture po Carskoj bari kod Zrenjanina, pričao im mitske i istinite priče o tom svojevrsnom dragulju prirode i jednom od najvećih staništa barskih ptica u Evropi.

- Onda se dogodio taj "siranovski mač" direktno u srce, bilo mi je teško, ali istovremeno probudio se duh svirača u meni i krenuo sam, mada sam muzičar iz hobija uvek bio - nastavlja priču vođa nekadašnje poznate rok grupe "Jerusalimski pilići".

- Ovo je novo i dragoceno iskustvo, za nekoliko sekundi montiram opremu, žice su uvek zategnute i svirka krene, kad sam kako raspoložen, nekada sviram narodnjake, balade, rokenrol, od Halida i Tome, preko "Crvene jabuke" i "Azre", do klasika roka - nastavlja zrenjaninski vagabundo sa belom gitarom, ističući da je, bez obzira na sve što mu se događalo, pola njega pustolov i istraživač i taj deo je zauvek ostao na Carskoj bari, dok je druga polovina ono čime je sada zaokupljen, a to je svakodnevno sviranje na ulici u centru rodnog grada.

Milivoj na salašu "Lujza", Foto privatna arhiva

Da bi ispunio želju svog srca, povremeno obavlja ulogu vodiča na salašu "Lujza" u selu Belo Blato kraj Zrenjanina,a dušu ispunjava tako što svira i peva, na oduševljenje brojnih sugrađana, koji zastanu, zapevaju, pa i zaigraju, dok svira.

- Puto, može jedna sevdalinka - moli ga drugar sa kojim je radio na jezeru Joca, u okviru

Ribarskog gazdinstva Ečka, a ovaj mu odgovara:

- Za tebe i bećarac, samo nek je nama nas.

I tako iz dana u dan, po kiši, suncu, vetru, magli i snegu. Nema predaje jer život je uvek nova avantura, putovanje na kojem, kada zaploviš, nema nazad.

Carska bara, njen mir i fantastični zov prirode, zauvek u srcu, muzika i gitara, svakog novog dana u ruci i svirke na ulici.

Sviraču se pridružuje supruga Ivana, Foto privatna arhiva

POBEDNIK GITARIJADE

SA bendom čiji je osnivač i vođa dugi niz godinama bio, "Jerusalimski pilići", 1980. godine pobedio je na prvoj zrenjaninskoj Gotarijadi, a deceniju i po kasnije, sa autorskim bendom "Jelena u parku Jura", trijumfovao je naZaječarskoj gitarijadi 1995. godine jednoglasnom odlukom publike i specijalnog stručnog žirija.

VEOMA SAM PONOSAN

- NISAM zaista čuo komentare: da li je moguće, svira na ulici, ipak je akademski građanin, ali i da ih je bilo, ne marim, uživam u ovome što radim i veoma sam ponosan - dodaje na kraju Milivoj Putić, ističući da mu je sviranje i pevanje na ulici jedini siguran izvor zarade.

PRLE I FAMOZNI VIBRATORI

PRVI bend koji je osnovao sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, šezdesettrogodišnji Zrenjaninac, zvao se "Prle i famozni vibratori". Za samo nekoliko godina postali su, uz čuvenu "Tetka Anu", jedan od najpopularnijih bendova u istoriji zrenjaninske scene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!