MARKU OLAKŠAO KORAK U BUDUĆNOST: Boban Pribanović, pokrenuo humanitarnu akciju, sagradio i sredio dom teško bolesnom dečaku (FOTO/VIDEO)

S. Babović

07. 01. 2023. u 15:00

SANjAO je svoju kuću, kupatilo i novo mesto za igru. O toplom domu je sa samo 12 godina pisao i u domaćem zadatku nejakom ručicom, dok su mu telo napadali kožni tumori, a suzica se slivala niz lice od bolova zbog teškog iskrivljenja kičme.

МАРКУ ОЛАКШАО КОРАК У БУДУЋНОСТ: Бобан Прибановић, покренуо хуманитарну акцију, саградио и средио дом тешко болесном дечаку (ФОТО/ВИДЕО)

Foto S. Babović

Šest godina kasnije, Marko Smiljković (18) počeo je da živi svoj san u Gornjoj Ržanici. Sve zahvaljujući jednoj od najvećih humanitarnih akcija, koju je sredinom 2021. pokrenuo Boban Pribanović, ekonomista iz Župe. Za nekoliko meseci sakupljeno je više od 40.000 evra, dovoljno za izgradnju i opremanje Markovog novog doma. Brat i sestra Ćalilić, prve komšije Smiljkovića u staroj kući, poklonili su ceo plac od tri ara za novu. Kuća je sada završena i opremljena novim stvarima! Smiljkovići još čekaju da se uredi dvorište, pa da naprave useljenje. Tada će se Boban i Marko pobratimiti.

- Marka sam upoznao još 2012. i otad smo mu više puta pomagali, pre svega za organizovanje operacija - priča Boban za “Novosti”. - Kada sam mu 2019. došao u posetu i video da mora da koristi kofu umesto ve-ce šolje, jer je nisu imali, rešio sam da krenemo u akciju.

Formirana je komisija čiji su članovi bili i predstavnici opštine, Centra za socijalni rad, škole. Otvoreni su računi i novac je počeo da pristiže. Prvih milion dinara uplatio je jedan od najvećih srpskih sportista današnjice, koji je insistirao na anonimnosti.

- Onda je sve vrlo lako išlo. Kada je sakupljeno 35.000 evra, majstori su bili na gradilištu - kaže Boban. - Podigli smo kuću od 80 kvadrata za 41.000 evra. Iako su Markovi roditelji Toma i Nevenka bili spremni da prihvate i polovan nameštaj, insistirao sam da kuća bude opremljena novim.

Foto S. Babović

Nesebični Župljani iz Aleksandrovca, ali i iz dijaspore, ne samo da su novac uplaćivali za izgradnju kuće već su pomogli na sve moguće druge načine. Markovoj porodici je poklonjen auto, a Marku kompletno pohađanje auto-škole, sređivanje svih zuba, nabavka kompjutera... Kuća je dobila i podno i centralno grejanje.

- Sve mi se dopada i jedva čekam da se uselimo, pa da mi dolaze drugari - iskren je Marko. - Imam svoju sobu, kada dođe moja sestra iz Vrnjačke Banje, ima i ona gde da bude. Sve je ovo novo za nas. Ali, kupatilo, mnogo je lepo. Imam tuš, lavabo... Sve, sve sija. Ima vode.

Markov otac Toma kaže da ni za tri života ne bi mogli da zarade za novu kuću. Kako i bi kada je jedino sigurno primanje ove porodice minimalac, koji dobija kao stolar u osnovnoj školi.

SVI SE NADAJU OPERACIJI

OSIM što mu grade kuću, organizatori humanitarne akcije potrudili su se i da Marko ode na više medicinskih kontrola da bi se podvrgao potpunom ispravljanju kičme. Operaciju treba da obavi poznati španski hirurg dr Norbert Ventura. Iznenadna povreda ključne kosti i neki kriterijumi za operaciju zasad su, kaže Boban Pribanović, odložili intervenciju, ali se svi nadaju da će troškove zahvata pokriti Ministarstvo zdravlja.

NEUMORNO ŠIRI DOBROTU

BOBAN Pribanović 20 godna radi u Turističkoj organizaciji opštine Aleksandrovac. Svakog meseca objavljuje i po nečiji apel za pomoć u lečenju. U mnoge akcije i lično se uključuje.

- Nemam svoju humanitarnu organizaciju iako bi sve išlo lakše. Samo objavim telefone i račune onih kojima je potrebna pomoć i potom zovem, pitam ljude, organizujem neko dešavanje da bi se sakupio novac - objašnjava Boban.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...