ŽELJE SRBA ŠIROM KOSMETA ISTE: Nova protekla mirno i bez organizovanog dočeka

D. Z.

01. 01. 2023. u 13:21

ŽITELjI srpskih sredina na Kosovu i Metohiji Novu godinu dočekali su u miru uglavnom u krugu porodice i kućnoj atmosferi jer u većinski srpskim sredinama na području čitave pokrajine nije bilo organizovanog dočeka.

ЖЕЉЕ СРБА ШИРОМ КОСМЕТА ИСТЕ: Нова протекла мирно и без организованог дочека

foto D.Z.

Žitelji srpskih sredina na Kosovu i Metohiji Novu godinu dočekali su u miru uglavnom u krugu porodice i kućnoj atmosferi jer u većinski srpskim sredinama na području čitave pokrajine nije bilo organizovanog dočeka.

U Kosovskoj Mitrovici i Gračanici najzabavnije je bilo za mališane koji su proetklih dana mogli da se slikaju sa Deda mrezem , dok su u novobrdskoj opštini volonteri NVO „Solidarnost za Kosovo „ iz Francuske delili novogodišnje poklone mališanima ovog kraja.

Iako je prva želja svih Srba širom pokrajine bila da i predstojeće praznike dočekaju u miru i da mir preovlada na ovim prostorima i za Novu godinu ali i svih ostalih dana čini se najteže je, kako upozoravaju oni koji se bave humanitarnim radom žitelji izolovanih povratničkih sredina u Metohiji.

-Najteže je u povratničkim sredinama gde ima po par srpskih kuća u kojima su ili stari usamljeni ili porodice sa decom koja nemaju društva niti poseta za praznike-kažu nam iz jedne humanitarne organizacije iz Gračanice koji su nastojali da za praznike obraduju bolesne mališane .Nova godina i prethodno uklanjanje barikada sa puteva na severu pokrajine doneli su olakšanje i nadaju se dugotrajniji spokoj žiteljima Rudara kod Zvečana gde je desetog decembra postavljena prva barikada.

-Mi smo navikli na stresove zbog upada kosovskih specijalaca ali i stranaca koji su nas bezbroj puta pretresali, ispitivali...Nadamo se da će godina pred nama biti spokojnija i da se nećemo okupljati zbog istih razloga kao i krajem protekle godine-kaže nam sredovečan bračni par iz jedne od prvih kuća u Rudaru u opštini Zvečan koji su prethodne dane proveli na barikadi ali koji su zbog blizine često bili i utočište novinarima koji su slali svoje priloge.

Iako se danas nisu oglašavali i politički predstavnici Srba sa KiM nekoliko dana uoči Nove godine isticali su da su mir i opstanak na ovim prostorima suštinski ciljevi i želje kako njihove tako i svih Srba sa KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)