SVAKI DAN UZ VUNICU I IGLE ZA PLETENJE: Novosađanka Bosiljka Grahovac, tkalja u penziji, uživa u svom nekadašnjem zanimanju

S. B.

15. 12. 2022. u 14:52

UČEŠĆE na izložbama ručnih radova, koje organizuje Udruženje penzionera Novi Sad, ne propušta već više od dve decenije.

СВАКИ ДАН УЗ ВУНИЦУ И ИГЛЕ ЗА ПЛЕТЕЊЕ: Новосађанка Босиљка Граховац, ткаља у пензији, ужива у свом некадашњем занимању

Foto S. B.

Jednako tako, vreme između nastupa na predstavljanju rukotvorina provodi u pripremi maštovitih ukrasa, štrikanih rukavica, šalova, kapa, čarapa.

Bosiljka Grahovac (74), nekadašnja tkalja "Novosadske industrije tekstila", preduzeća koje više ne postoji, penzionerka je već 21 godinu, ali, kako kaže, ne prođe dan, a da se ne prihvati vunice i igala za pletenje ili da sedne za šivaću mašinu.

Foto S. B.

- Ceo radni vek, od 1972. do 2002. sam provela u fabrici tekstila - kaže Bosa. - Odrasla sam u Šajkašu, gde sam još kao devojčica počela da štrikam. Tekstilnu školu završila u Novom Sadu i oblačila se, kao i drugarice, po sopstvenim kreacijama. Sve sam sama šila, jer me je sve u vezi sa garderobom interesovalo. U penziju sam otišla sa 53 godine, s obzirom na to da sam imala beneficiran radni staž.

Tako je i danas. Jer, kako tetka Bosa ističe, svi njeni su obezbeđeni toplim, vunenim štrikanim čarapama, kapama, šalovima.

- Za mene je to razonoda, uživanje, poseban hobi. Kada ispunim sve obaveze u kući, od pijace i dućana, skuvam ručak i sredim stan, umesto da sednem pred televizor, ja uzmem da pletem ili šijem. Pravim sve što je ženama potrebno za domaćinstvo. Naravno, volim da pogledam neku seriju, da pročitam nešto i da, obavezno, odem sa drugaricama na kafu ili da ih pozovem u goste. U svemu imam podršku supruga Ljubana, koji je takođe penzioner.

Foto S. B.

NOVAC TROŠI NA PUTOVANjA

PRIHODI od od prodaje prelepo dizajniranih odevnih predmeta, nisu za dopunu kućnog budžeta.

- Sin i ćerka žive u svojim domaćinstvima, a suprug i ja živimo od naših penzija. Ne razbacujemo se, već, što imamo, imamo. Volimo da putujemo, pa preko Udruženja penzionera otplaćujemo aranžmane, a na letovanje, već godinama u junu putujemo u Grčku, volimo da odemo u banje, Vrdnik, Melence, Kanjižu - kaže Bosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)