SVAKE NEDELJE PO JEDNA SLIKA: Momčilo Vuksanović (70), penzioner iz Despotovca, oslikava crkve i izrađuje ikone

Z. GLIGORIJEVIĆ

20. 10. 2022. u 06:40

SEDAM ikonostasa i deset crkava u kojima je freskopisao stoje iza slikara i ikonopisca Momčila Vuksanovića (70) iz Despotovca.

СВАКЕ НЕДЕЉЕ ПО ЈЕДНА СЛИКА: Момчило Вуксановић (70), пензионер из Деспотовца, осликава цркве и израђује иконе

Foto Z. Gligorijević

Moma Brada, kako je ovaj vremešni kreativac poznatiji međi zemljacima, ne zna tačno koliko je dela stvorio za 40 godina, ali je u proseku radio jednu sliku ili ikonu nedeljno, pa nije teško izračunati.

Njegova dela nalaze se danas na svim kontinentima, jer su ih naši ljudi rasuti po svetu nosili kao slavske ikone, svadbene i poklone za druge prilike ili kao uspomenu iz svog kraja.

- Svakom slikaru najteže je kad stane pred belinu platna i počne da je osvaja, koristeći četkice, boju, špaklu ili drugu njemu svojstvenu tehniku. Pred platno se staje sa jednom temom, a najčešće uradi nešto sasvim drugačije, ili slično prvobitnoj ideji. Imam običaj da kažem da smo svi kopisti, a samo je Bog stvaralac. Njegova je volja da nekome da dar da može da prenese njegovu volju. Za razliku od slikarstva, ikonopis je kanonska priča, u kojoj jedan pravac predstavlja sam lik svetitelja, a drugi se odnosi na oreol, deo koji se pozlaćuje - otkriva Vuksanović.

Slikarstvom je počeo da se bavi sedamdesetih godina prošlog veka, a aktivno desetak godina kasnije.

- Sa pokojnim umetnikom Vojom Jakićem voleo sam da razgovaram o slikarstvu, a najviše o crtanju, jer je on bio jedan od najvećih svetskih crtača. Počeo sam da slikam iz radoznalosti, a onda se sve pretvorilo u veliku ljubav, koja traje i danas. Mnogo sam naučio i od profesora Slobodana Štetića, kao i od Dragomira Jašovića, izvanrednog ikonopisca, koji mi je otkrio "prve korake" u ikonopisanju i freskopisanju. Na likovnim kolonijama nekoliko puta sam se sreo sa Brankom Aćimović Grčić - priča Moma.

Za njega su likovne kolonije najveće ikonopisačke i slikarske škole, jer se ovde umetnici susreću sa mnogo različitih tehnika i pogleda na slikarstvo. Kako bi okupio umetnike, sa kolegama je 1978. godine osnovao Udruženje likovnih stvaralaca "Manasija-Despotovac", čiji je predsednik bio pune dve decenije.

Foto Z. Gligorijević

OSNOVAO NEKOLIKO KOLONIJA

Vuksanović je osnovao osam slikarskih kolonija, počev od "Resave" 1993. godine, preko "Crkvenačke palete" u Crkvencu kod Svilajnca, do likovnih kolonija "Miliva" i "Resavska pećina". Sa Udruženjem penzionera Srbije "Treće doba" od 2007. u Despotovcu organizuje najveći skup 60 slikara i vajara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni