FRIZURA MODERNA VIŠE OD 40 GODINA: Lokica Stefanović, čuvena balerina, u osmoj deceniji živi zdravo i svakodnevno pešači

Š. Marović

20. 10. 2022. u 08:20

DIPLOMIRALA je arhitekturu, ali je ceo svoj život posvetila baletu. Iako se usavršavala u Njujorku, u bivšoj Jugoslaviji formirala je grupu "Lokice", koja je žarila i palila sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a na nastupima su pratile i najveću balkansku muzičku zvezdu tog vremena Zdravka Čolića.

ФРИЗУРА МОДЕРНА ВИШЕ ОД 40 ГОДИНА: Локица Стефановић, чувена балерина, у осмој деценији живи здраво и свакодневно пешачи

Foto P. Milošević

Sa punih 76 godina, Lokica Stefanović i dalje nosi prepoznatljivu frizuru i dnevno pešači po nekoliko kilometara, a ni penjanje uz stepenice do petog sprata naše redakcije nije joj teško palo.

Čuvena balerina je kao inženjer projektovala zgradu od 11 spratova u Prištini, arhitekturu je ostavila po strani i obrela se tako gde je srce vuklo - baletu. Uspela je da stekne toliku popularnost da je sa grupom tri puta nastupala i kod "najvećeg sina naroda i narodnosti" Josipa Broza Tita, koji ih je od milošte zvao "Loknice".

- Uporedo sa arhitekturom diplomirala sam klasični balet u školi "Lujo Davičo" - priča čuvena estradna umetnica za "Novosti".

- Iako je otac hteo da se bavim poslom za koji sam se školovala, išla sam tamo gde me srce vuklo i o čemu sam maštala kao devojčica. Uopšte se ne kajem, uradila sam ono što sam želela. Sve koreografije za nastupe sam sama osmišljavala, a devojke sa kojima sam radila zaista su bile fantastične. Sve smo bile kao jedna skladna celina.

Foto P. Milošević

Lokica je davne 1981. osnovala i prvi baletsko-rekreativni studio u Jugoslaviji, koji je privukao veliki broj mladih Jugoslovena, pa se smatra začetnikom te branše. Kao jedan od najvećih uspeha ističe i učestvovanje u zatvaranju Olimpijskih igara u Sarajevu 1984, kada je spremila 180 igrača "kao pod konac" i to u devetom mesecu trudnoće!

- Uopšte ne gledam svoje snimke sa ranijih nastupa, pa ni taj iz Sarajeva, iako ih imam snimljene na kasetama - kaže za naš list Lokica.

- Jedino ako neko dođe do mene, pa da se zajedno prisetimo lepih trenutaka iz prošlosti.

Trenutno uživam u dugim šetnjama, išla sam od mog stana koji je u centru grada do Kalemegdana, pa sam shvatila da mi je to previše kratka ruta. Onda sam produžila do Savskog šetališta u Beogradu na vodi. Ipak, ne volim preveliku gužvu, već da gledam i posmatram ono što je meni prijatno za oko. Takođe, najviše vremena provodim sa unukom, koji mi je centar sveta.

Kao penzionerka, ova vrsna umetnica slobodno vreme koristi da čita knjige, ali stigne da prati i sva dešavanja u zemlji i svetu. Sa velikom pažnjom gleda mečeve Novaka Đokovića, iako je tenis kao sport posebno ne zanima. Takođe, nije joj strano ni praćenje reprezentacije. Kako ističe za "Novosti" najviše se družila sa Sanjom Ilićem, pa joj je njegov odlazak teško pao.

- Bili smo kao brat i sestra, a uz to moja majka mu je predavala srpski jezik i bila mu razredni starešina - kaže ona. - Sa Čolom se ne čujem baš dugo, nismo uopšte više u kontaktu, kao ni sa ostalim "Lokicama".

Kolika je bila popularnost ove ženske grupe pre četiri decenije govori podatak da su im nastupi bili rezervisani nekoliko meseci unapred, a nastupale su i u tada popularnom serijalu "7 plus 7". Prepoznatljive po bleštavim plesačkim trikoima i istoimenom frizurom, čak su i snimile ploču na kojoj su pevale.

- Moju frizuru tada je želela da nosi gotovo svaka devojka u Jugoslaviji - ističe ona.

- I sada sam ostala dosledna tom stilu i nikada se to neće promeniti. Zaista je ta popularnost bila ogromna. Jedina sam beogradska koreografkinja koja je tri puta nastupala u sklopu najzahtevnijih projekata na Televiziji Zagreb. Bavila sam se i džez-dens pedagogijom.

SAN MNOGIH MUŠKARACA

ČUVENA balerina bila je žena na čiji šarm, harizmu, lepotu i talenat niko nije bio imun, pa su najlepši momci Beograda bili do ušiju zaljubljeni u nju. Tako je posle nastupa u čuvenoj diskoteci "Kod Laze Šećera" primetio i francuski pevač Antoan, koji nije mogao da se nagleda njene lepote. Tako je na haubi Lokicinih kola je ostavio trag u snegu - Je t`aime (volim te).

PUDLICA PROMENILA KORAKE

ZNALA sam da Josip Broz voli stare hitove poput "Džambalaje" ili "16 tona", pa sam spremila koreografiju na "Istanbul", priseća se Lokica jednog od susreta sa Titom.

- Igrale smo u dugim haljinama koje smo šile od postave, što je posle "ukrao" Versaće.

Nas pet ulazimo jedna za drugom, krećem ka Titu, a njegova pudlica se diže, reži i kreće prema meni da me ujede. Ukočila sam se, u trenutku promenila koreografiju i krenula u rikverc.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)