EVO KADA NAM STIŽE SNEG: Srbija će se zabeleti i pre nego što mislite

Novosti onlajn

06. 12. 2022. u 19:13

DO kraja sedmice česta kiša, za vikend i do 18 stepeni. U noći ka ponedeljku jače zahlađenje sa snegom, a u ponedeljak prvi sneg mogao bi kratkotrajno pasti u većem delu Srbije, uz pad temperarure za 10 do 15 stepeni. Bez prave zime do pred kraj decembra, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

ЕВО КАДА НАМ СТИЖЕ СНЕГ: Србија ће се забелети и пре него што мислите

Foto: Tanjug

U Srbiji će tokom srede i četvrtka biti pretežno oblačno, u većini predela povremeno sa kišom, a nešto više padavina očekuje se na zapadu Srbije, u Podrinju, Mačvi i Kolubarskom okrugu i u ovim predelima palo bi 20 ak mm kiše po kvadratnom metru. Na jugu i jugoistoku biće suvo, a suvo će u sredu ujutro biti i u Vojvodini. U severnoj polovini Srbije duvaće severni i severoistočni vetar i u tim predelima Srbije biće znatno hladnije u odnosu na južnu polovinu Srbije gde će duvati južni i jugozapadni vetar. Minimalna jutarnja temperatura biće tokom oba dana od 3 do 7°C, u Beogradu oko 5°C, a u sredu na severu Vojvodine zbog suvog i vedrijeg vremena očekuje se i slab mraz, zbog većeg izračivanja vazduha, pa će minimalna temperatura u sredu ujutro na severu Vojvodine biti i do -2°C. Maksimalna temperatura i u sredu i u četvrtak biće od 5°C na severu Vojvodine do 15°C na jugoistoku Srbije", kaže Đurić.

 Oba dana planinski predeli Srbije biće u toplijem delu zemlje, pa se kiša očekuje i na višim planinama, uz otapanje trenutnog snežnog pokrivača od oko 10 cm.

U petak i tokom vikenda, ali i početkom sledeće sedmice Srbija će biti pod snažnim uticajem jakog ciklona. Snažna ciklonska aktivnost doneće Srbiji tokom petka i vikenda oblačno i kišovito, ali i veoma toplo vreme za sredinu decembra. Dakle, u Srbiji u petak i tokom vikenda pod uticajem ciklona biće oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

- Centar ciklona tokom vikenda prermeštaće se se sa Jadranskog mora preko Srbije u Panonske nizije. Ponegde se očekuju i obilnije padavine, a palo bi ukupno od 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više. Ekstremno obilne padavine očekuju se u oblasti Jadrana i Dinarida, kao i širom Crne Gore, Hercegovine i Dalmacije. Sa snažnim jugozapadnim visinskim strujanjem, osim tople vazdušne mase, do našeg područja stigo bi preko Mediterana i pesak iz Sahare, pa bi kiša padala sa česticama pustinjskog peska sa severa Afrike. Duvali bi jaki južni vetrovi, a u košavskom području i na planinama jugoistočni vetar imao bi olujne udare. Kišovito bi bilo i na najvišim planinama, tako da bi ski sezona počela u znaku kiše i bez snega. Maksimalna temperatura u petak od 10 do 15°C. Za vikend još toplije, a vrlo tople bile bi i noći, uz minimalne jutarnje temperature od 8 do 12°C, a tokom dana od 12 do 18°C, u Beogradu i do 16°C, a u nedelju na severu Vojvodine do 10°C. Hladnije bi u petak i tokom vikenda bilo samo u Negotinskoj Krajini, uz tmurno i maglovito vreme i maksimalne temperature do 7°C - navodi meteorolog.

Jak južni i jugoistočni vetar bio bi tokom večeri i u noći ka ponedeljku u skretanju na jak severozapadni, a temperatura bi u kratkom vremenskom intervalu bila u padu za 10 do 15 stepeni, pa bi kiša u noći između nedelje i ponedeljka prvo na severu Srbije prešla u susnežicu i vlažan sneg, tokom noći i u planinskim predelima, a u ponedeljak ujutro i u većini ostalih nižih predela, osim na jugu, jugoistoku i istoku gde će i dalje biti kišovito i toplije. U ponedeljak se centar ciklona očekuje iznad Karpata, pa bi Srbija bila u njegovom zadnjem delu, uz snažna severozapadna visinska strujanja, uz dalji prodor hladne azdušne mase.

- U ponedeljak u većini predela očekuju se susnežica i sneg, na jugu, jugoistoku i istoku Srbije kiša, a tokom dana kiša i susnežica i u ostalim nižim predelima Srbije, dok se sneg očekuje u brdsko-planinskim predelima. U nižim predelima uglavnom bi prošlo bez formiranje snežnog pokrivača, jer bi temperature i dalje ostale oko ili iznad 0°C, a iako se ponegde formira snežni pokrivač, biće svega nekoliko cm i brzo će se topiti. U brdsko-planinskim predelima očekuje se 10 do 20 cm snega, lokalno i više - kaže Đurić.

Nenad Živanović

Maksimalna temperatura u ponedeljak od 2°C na severu i na zapadu do 8°C na jugu i istoku Srbije, u Beogradu do 3°C, a prve pahulje Beograd bi mogao videti u ponedeljak ujutro, dok bi se prema Avali formirao i manji snežni pokrivač. U utorak centar ciklona odmakao bi dalje na istok i oslabio uticaj na Srbiju, a ojačao viok pritisak sa zapada, uz stabilizaciju vremena.

Ipak, ostalo bi i dalje hladno, uz severozapadna strujanja. U utorak jutro slab mraz, a tokom dana suvo i hladno, uz temperature od 3 do 7°C. Sredinom sledeće sedmice u Srbiji bi bilo hladno i tmurno, ujutro uz slab mraz, a tokom dana uz temperature od 2 do 8°C, slabih padavina može biti ponegde na jugu Srbije. Prema trenutnim prognozama, nakon 18. decembra usledilo bi otopljenje i porast temperatura.

Dakle, pred nama je period snažne ciklonske aktivnosti i veoma čestih padavina.

- Ponegde se u narednih 7 dana očekuje da bude padavina koliko u proseku padne tokom celog decembra. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sredinu decembra od 4 do 8°C, ona će ovih dana biti oko ili malo iznad, na jugu Srbije i za 5 i više stepeni iznad proseka, da bi u petak i tokom vikenda maksimalne temperature bile više i za 10 stepeni. U noći ka ponedelju sledi drastičan pad, pa bi početkom sledeće sedmice temperature pale i na vrednosti malo ispod proseka za sredinu decembtra, nakon čega bi bile uglavnom oko proseka - sumira Đurić.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju