TESLA PONOVO MEĐU SVOJIM GOLUBOVIMA: Početkom januara u NJujorku će biti postavljen spomenik srpskom geniju

D. MATOVIĆ

26. 11. 2022. u 10:02

NA osamdesetu godišnjicu smrti Nikole Tosle (1956-1943), početkom sledeće godine, u Brajton parku u Njujorku biće postavljen spomenik velikom pronalazaču koji je svojim delom zadužio čovečanstvo.

ТЕСЛА ПОНОВО МЕЂУ СВОЈИМ ГОЛУБОВИМА: Почетком јануара у Њујорку ће бити постављен споменик српском генију

Tesla ispred kalema, Foto Vikipedija

Monument koji je uradio vajar Sten Vots biće u parku u kome je Tesla često sedeo na klupi i hranio golubove. Događaju će, kako je najavljeno, prisustvovati patrijarh srpski Porfirije i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

Votsu je kao inspiracija verovatno poslužila poznata fotografija na kojoj je prikazan Tesla dok sedi i čita knjigu ispred ogromnog spiralnog kalema.

- Poznato je da Vots obožava Nikolu Teslu, mnogo godina je proučavao njegov lik i čini mi se da je izabrao onaj najverniji mladom Tesli, iz vremena kad je u Njujorku bio veliki pronalazač. Priču o postavljanju spomenika je inicirao umetnik, a mi smo ga u tome podržali - kaže za "Novosti" Marko Lopušina, direktor Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, zahvaljujući kojoj će Stenovo delo biti u Brajton parku.

Poznata su u Americi Votsova dela koja je radio za crkvu, a najpoznatiji rad, naslovljen "Podići naciju", izvajao je na osnovu čuvene fotografije njujorških vatrogasaca koji podižu zastavu nad porušenim Svetskim trgovinskim centrom.

- Mislim da je Votsov spomenik lepši od drugih. Umetnik je želeo da sa svetom podeli Teslinu strategiju za rešenje najvećih svetskih problema, a to su energija i komunikacije, što je i misija naše fondacije - kaže Lopušina i ističe da je ovo tek početak saradnje umetnika i Tesline fondacije.

Zajedno, oni nameravaju da u Srbiji organizuju izložbu u vreme otvaranja Teslinog muzeja na Dorćolu, kao i niz izložbi po svetu.

- Tesla je danas najpoznatiji Srbin na planeti - ističe Lopušina. - Cilj naše fondacije je da čuvamo i promovišemo njegov lik i delo. Imamo više od 12.000 članova i simpatizera, a poslednjih godina najaktivnija je profesorka Ešli Redfrn, direktorka američkih škola za talentovanu decu, u kojima se drže predavanja i lekcije o Nikoli Tesli kao svetskom naučniku koji je stvorio našu budućnost.

U 20 država već postoje 33 spomenika i biste Nikole Tesle. Pre šest godina, još jedan njegov spomenik postavljen je u Njujorku, na Long Ajlendu, u blizini laboratorije u kojoj je radio. Najviše, 21 obeležje, nalazi se na američkim fakultetima i univerzitetima: Harvardu, Jejlu, Kolumbiji, Prinstonu, Mičigenu. Najveći spomenici Tesli nalaze se u SAD, Srbiji, Kanadi, Češkoj, a ima ih i u Azerbejdžanu, Rusiji, Japanu, Australiji, Turskoj, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Mađarskoj. Bronzani spomenik, rad vajara Frana Kršinića postavljen je 1976. godine na Nijagarinim vodopadima u državi Njujork sa američke strane, a isti spomenik se nalazi ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

- Tesla je gotovo 40 godina bio skrajnut u naučnoj javnosti SAD, jer je nudio besplatnu energiju za čitav svet. Američki kapitalizam to nije trpeo, pa su pobedili Edison i drugi koji su prodavali struju i sijalice. Krajem devedesetih godina proteklog veka američki ekolozi su izdvojili Teslu kao svog naučnika koji se zalagao za čistu energiju i planetu. Oni su ga vratili u život. U međuvremenu je snimljeno 12 dokumentarnih i igranih filmova o Tesli i nekoliko muzičkih albuma. Svetske zvezde kad dođu u Beograd, obavezno posete i muzej našeg naučnika. Teslin rođendan je u Filadelfiji državni praznik. Tesla je sa besplatnom energijom i komunikacijama želeo da stvori ravnopravan svet u kome bi svi imali jednake mogućnosti da se razvijaju.

Ovaj spomenik će biti u Brajton parku, Foto Teslina naučna fondacija

Posle Tesline smrti, podseća Lopušina, ostalo je 80 sanduka njegove naučne zaostavštine.

- Teslina zaostavština je 1951. brodom prebačena u Rijeku, a potom je preneta u Muzej Nikole Tesle u Beogradu - kaže nam.

- U Beograd je stiglo 50 sanduka, pretpostavlja se da je 30 kovčega uzeo FBI i da su neki od njegovih projekata oživljeni u vojnoj industriji SAD i Izraela. U Americi, i širom sveta, na Teslu gledaju kao na svetskog naučnika koji je stvorio našu budućnost.

VELIKANI U HRAMU SVETOG SAVE

TESLINA naučna fondacija iz Filadelfije, koja godinama čuva uspomenu na velikog naučnika, krajem septembra uručila je patrijarhu srpskom Porfiriju Orden Nikole Tesle sa plaketom i Zahvalnicu za sve dobro, koje daruje srpskom rodu. Tokom razgovora o sahranjivanju posmrtnih ostataka srpskih velikana nauke, patrijarh Porfirije je rekao da SPC podržava ideju da velikani nauke Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković i Mileva Marić Ajštajn imaju svoje mesto u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima