KASA PIO FONDA POSLEDNJIH MESECI SVE STABILNIJA: Država ne dotira povećanje penzija

Novosti online

18. 11. 2022. u 18:29

POVEĆANjE penzija od devet odsto za novembar u celini se pokriva sredstvima iz izvornih prihoda Fonda PIO, odnosno iz naplaćenih doprinosa i zato država neće morati da dotira nijedan dinar za isplatu uvećanih primanja najstarijih.

КАСА ПИО ФОНДА ПОСЛЕДЊИХ МЕСЕЦИ СВЕ СТАБИЛНИЈА:  Држава не дотира повећање пензија

Foto I. Marinković

Prema rečima Relje Ognjenovića, zamenika direktora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje od maja do poslednje isplate penzija iz državne kase nisu povlačena nedostajuća sredstva za kategoriju zaposlenih. Na taj način 84,8 odsto ukupnog broja penzionera koji imaju najviše čekove novac je isplaćen samo iz Fonda.

- Od aprilskih primanja do poslednje isplate transferisana su samo sredstva kao podrška ostvarenju prava u skladu sa Zakonom o PIO i posebnim propisima, a ni jedan dinar nije dotiran za isplatu penzija. Budući da je na ovaj način iz sredstava Fonda obezbeđena isplata za oko 1,4 miliona penzionera, možemo govoriti o stabilnom finansijskom statusu Fonda PIO - kaže Ognjenović.

On je naveo da za isplatu penzija korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti, kojih je 6,5 odsto od ukupnog broja, prihodi pokrivaju rashode. Povećanje učešća od doprinosa u finansiranju rashoda Fonda kontinuirano je od 2012, a tačno pre deset godina nedostajuća sredstva bila su više od 48 odsto. Sve to je pokrivala država, a danas je taj procenat jednocifren.

- Za 2022. godinu procenjeno je učešće transfera iz budžeta u visini od 12,9 odsto, odnosno 101,2 milijarde dinara. Od toga, 38,7 milijardi se odnosi na transfere koji su podrška ostvarenju prava u skladu sa Zakonom o PIO i posebnim propisima, što država svakako transferiše bez obzira na prihode Fonda. Preostalih 62,5 milijardi planirano je za nedostajuća sredstava prilikom isplata penzija. Ako bi posmatrali samo taj deo koji je dotacija, učešće budžetskih sredstava bi za celu ovu godinu iznosilo osam odsto u ukupnim prihodima i primanjima Fonda.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)