VEČNA KUĆA VOJVODE KURSULE: U selu Cvetke kod Kraljeva počiva Karađorđev saborac iz Prvog srpskog ustanka (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

10. 11. 2022. u 18:14

U PORTI hrama Svetog apostola Pavla u selu Cvetke, na padinama Kotlenika, nedaleko od Kraljeva, neposredno uz Crkvu-brvnaru s početka 19. veka posvećenu Svetoj Bogorodici, počiva jedan od najvećih srpskih junaka - vojvoda Jovan Petrović Kursula.

ВЕЧНА КУЋА ВОЈВОДЕ КУРСУЛЕ: У селу Цветке код Краљева почива Карађорђев саборац из Првог српског устанка (ФОТО)

G.Šljivić

Čuveni megdandžija i Karađorđev hrabri saborac u Prvom srpskom ustanku živeo je jedno vreme u ovom selu u kojem se njegova majka, posle očeve smrti, preudala. Tu je i sahranjen nakon što je podlegao teškim ranama zadobijenim u boju protiv Turaka na Deligradu 1813. godine.

Slavni vojvoda u srpskom narodu ostao je upamćen i po čuvenom okršaju između združene srpsko-ruske vojske predvođene Karađorđem i turske vojske na čelu sa Huršid-pašom kod Varvarina 1810. godine, kada je pogubio turskog junaka zvanog „Crni arapin“.

G.Šljivić

Kursulini dani u Cvetkama

Čuvajući sećanje na srpskog vojvodu, meštani svakog leta organizuju „Kursuline dane“ u okviru kojih se održava i hajdučki višeboj – nadmetanje mladića i devojaka iz Cvetaka i okolnih sela u bacanju kamena s ramena, nadvlačenju konopca, nadvlačenju klička, nošenju vode na obramači, krosu, skoku u dalj i brzom struganju balvana.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)