TROSED ZA LORDA 7.000 €: Posle dve godine pauze Sajam nameštaja ponovo u halama Beogradskog sajma

B. Caranović

09. 11. 2022. u 09:25

POSLE dve godine pauze, Sajam nameštaja se vratio u hale. Međunarodni 58. sajam ne samo nameštaja, već i unutrašnje opreme i dekoracije, svečano je juče otvoren sa tri puta manje izlagača nego u godinama pre korone.

ТРОСЕД ЗА ЛОРДА 7.000 €: После две године паузе Сајам намештаја поново у халама Београдског сајма

Jedan od najskupljih eksponata,, Foto M. Anđela

Posetioce je verovatno obradovalo da su sajamski popusti od 10 do 30 odsto. Ali ne i što su cene za trećinu iznad prošlogodišnjih, a do 50 odsto veće nego 2019. godine.

U atmosferi krize i visokog troška nastupa na Sajmu, većina proizvođača je odlučila da ne izlaže ni ove godine, pa Sajam obeležavaju "kod kuće", u svojim salonima.

Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, poručio je da je ova manifestacija najveći događaj u jugoistočnoj Evropi u oblasti proizvodnje, dizajna i distribucije nameštaja.

- Izvoz nameštaja od svih materijala za osam meseci ove godine iznosio blizu 500 miliona dolara i u odnosu na prošlogodišnji veći je za skoro 6 odsto. Samo izvoz nameštaja od drveta u ovom periodu iznosio je 232 miliona dolara i povećan je u odnosu na prošlu godinu za 8,3 procenta.

Kupci će moći da vide i pazare jednostavnije, ali ekskluzivne primerke nameštaja.

- Čini mi se da je vrlo malo jeftinog i povoljnog, ali zato kvalitetnih, sve bolje dizajniranih, luksuznih i skupih komada mnogo više - rekla nam je Ljiljana S. koja je došla sa namerom da kupi spavaću sobu za novi stan.

- Znam da je sve poskupelo, ali mi se vrti u glavi od cena. Jednostavno, sve nam je postalo mnogo nedostupnije nego ranije. Bračni kreveti su od oko 60.000 sa dušekom do gotovo 400.000 dinara. Cela soba, pristojna, ništa posebno, sa trokrilnim ormarom, krevetom, noćnim stolom i komodom naše firme koštala bi me oko 300.000 dinara.

U raznovrsnoj ponudi, pažnju posetilaca je posebno privukao štand na kome su predstavljene celine uređenog doma rezbarenim nameštajem od punog drveta, uvezenim iz Indije.

- Svi komadi su napravljeni od drveta poput manga, akacije ili šišana, a pojedini delovi presvučeni kožom - kaže nam promoter sa ovog štanda.

- Šank je recimo 1.000 evra, sto za ručavanje 560 evra, a stolice po 115 do 185 evra. Koža kojom su presvučene fotelja je od bafala, košta 700 evra, a živopisni jastuk od kože ponija - 100 evra.

Ugaonih garnitura ima za svako oko i ukus, od udobnih, mekih, ili pompeznih i gotovo muzejskih. Čini se da su mnogo popularnije od nekadašnje omiljene kombinacije trosed, dvosed i fotelja, a cene im se kreću od oko 35.000 dinara sa sajamskim popustom do oko 900.000 dinara.

- Proizvodimo nameštaj za engleske lordove. Na ovakvom trosedu, recimo, odmara se šef Džejmsa Bonda - ovako opisuje svoju ponudu vlasnik fabrike iz Požege, pokazujući trosed presvučen kožom bika i ručno farban pošto je sklopljen. - Cena mu je 6.700 evra. Fotelje su oko 2.800, tabure 800, a stočić 1.000 evra. Nameštaj, gotovo sav, izvozimo u Veliku Britaniju.

U ponudi su i elektropodesivi stolovi, kao i oni sa mermernom pločom, dekorativni kamini, slavine i sudopere od bakra koje koštaju kao skuplje ugaone garniture.

Trpezarijski stolovi od 10.000 dinara do preko 2.000 evra. Kuhinjske stolice od oko 3.500 pa naviše, a čitave kuhinje od 20.000 do 200.000 dinara. Tepih od sintetike, uvezen iz Turske, veličine 160 sa 230 centimetara, može da se nađe i za 3.000 dinara, a belgijski od vune i prirodnih materijala košta više od 50.000 dinara. Plakari su od 17.000 dinara do onih sa pet nula.

IZLOŽILO 180 FIRMI

ZVANIČNE brojke kažu da na Sajmu koji će trajati i narednih pet dana, učestvuje više od 180 izlagača iz 20 zemalja. Osim naših, tu si i firme iz Italije, Nemačke, Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovenije, Iraka, Angole. Posetioci kažu, cela jedna hala manje nego 2019. godine, kada je bilo više od 500 izlagača. Ovaj tematski profilisan privredni događaj nastoji da spoji drvnu i industriju nameštaja sa kreativnom sferom, dizajnerima i mladim umetnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED OBLAKA: Kakvo vreme možemo očekivati danas?