JEDINA CRKVA NA SVETU IZGRAĐENA ISPOD BIVOLJE KOŽE: Župljani pre dva veka „prevarili” turskog agu, pa dobili bogomolju (FOTO)

S.Babović

01. 11. 2022. u 11:44

KADA su pre više od dva veka meštani Aleksandrovca zatražili od age da im dozvoli da podignu crkvu, ovaj je pristao, ali pod jednim uslovom: da se razapne bivolja koža, pa da crkva bude taman tolika da stane ispod te kože.

ЈЕДИНА ЦРКВА НА СВЕТУ ИЗГРАЂЕНА ИСПОД БИВОЉЕ КОЖЕ: Жупљани пре два века „преварили” турског агу, па добили богомољу (ФОТО)

Foto:S.Babović

Većina bi odustala od gradnje po tim „instrukcijama”, jer bogomolja u kojoj ne bi mogao da stane ni ceo čovek teško da se može nazvati crkvom. No, Župljani su posebna priča. Uredno su zaklali životinju, a od kože napravili dugački kaiš. Formirali su veliki krug, pozvali agu i predočili da će to biti osnova za buduću crkvu.

Aga nije imao kud, već je popustio pred snalažljivim odgovorom. Ispostaviće se da će Kožetinska crkva biti jedna od najvažnjih u vreme buđenja srpske nacionalne svesti. Ova mala bogomolja, osvećena 1804. godine, bila je prva slobodna crkva u Karađorđevoj Srbiji. Bila je bedem grupe neustrašivih Kožetinaca, koji su se iz šanca borili protiv Turaka od 1806. do 1813. godine.

- Šanac je zauzimao površinu od četiri i po hektara oko hrama - priča za "Novosti" Ilija Jokanović, iz Zavičajnog muzeja Župe, jedan od najboljih poznavalaca župske etnologije. - Prva bitka odigrala se na Markovdan dve godine kasnije, kada su je ustanici iz šanca dobili protiv vojske Mamut-paše Leskovačkog.

Čak 13 puta su Kožetinci Turcima došli glave, sve dok nije stigao savet da polože oružje. Tako je oko 1.500 boraca sa pet topova vojnički ostalo neporaženo do propasti ustanka. Crkva u Kožetinu odigrala je značajnu ulogu i između 1832. i 1833, u vreme Miloša Obrenovića, kada se Župa oslobodila od Turaka.

I nisu se samo muškarci borili za oslobođenje. Žene iz Kožetina su preko kneza Mitra, iz kozničke nahije, pisale Milošu Obrenoviću 14. maja 1831. godine, da im pomogne da se konačno pripoje Srbiji. Mudrom knezu dobro je bilo poznato koliko je snalažljiv narod župskog kraja.

- Čuvaj se župskih kmetova i kožetinskih popova! - rekao je svojevremeno Miloš Obrenović.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio