U OVOJ KUĆI JE TAJNO SKLOPLJEN BALKANSKI SAVEZ: Samo jedna slika svedoči o susretu državnika pred Prvi balkanski rat (FOTO)

S. BABOVIĆ

25. 10. 2022. u 13:14

PRVI balkanski rat (1912-1913) ujedinio je Srbiju, Crnu Goru i Bugarsku u borbi protiv Osmanlijskog carstva, ali su prvi dogovori o savezu slovenskih naroda tajno sklopljeni tri godine ranije i to u Brusu!

У ОВОЈ КУЋИ ЈЕ ТАЈНО СКЛОПЉЕН БАЛКАНСКИ САВЕЗ: Само једна слика сведочи о сусрету државника пред Први балкански рат (ФОТО)

Foto:S.Babović

U kući narodnog poslanika Siniba Jeličića oktobra 1909.godine sastali su se regent Aleksandar Prvi Karađorđević, crnogorski serdar Janko Vukotić i bugarski kralj Ferdinand Koburg. Kako nam je svojevremeno predočio pukovnik u penziji Ljubomir Marković, narodni poslanik, u čijoj su se kući tajno susrela trojica državnika, bio je u starim kumovskim vezama sa dinastijom Karađorđević.

Beogradska štampa izvestila je samo da je u Kruševac stigao bugarski kralj.                   U ime kralja Petra, dočekao ga je i pozdravio prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Pisale su novine da je u planu ručak na Suvom Rudištu i večera sa konakom pod Kopaonikom. Međutim, pod izgovorom da se ide u lov i prijatno druženje, došlo je do susreta.

Ne postoji nijedna fotografija susreta predstavnika tri balkanske države. Ostale su  jedino beleške o autentičnom događaju. Dalji tok istorije je poznat. Posebnim vojnim konvencijama utanačenim između generalštabova potvrđeni su ranije potpisani bugarsko–srpski i grčko-bugarski sporazumi tokom 1912. godine, a članice su ojačale savez i sporazum sa crnogorskom državom, koja je prva objavila rat Osmanlijama, 8. oktobra 1912.

Ovo zdanje je nacionalizovano 1945. godine. U njoj je radila i škola, jedno vreme i lokalna televizija, a od pre šest godina - turistička organizacija. Beogradska slikarka Ljiljana Stevanović verno je oslikala tajni susret državnika Srbije, Bugarske i Crne Gore na osnovu portretnih fotografija, dok je oslikavanje kompletnih figura i ambijenta iz 1909. godine izradila na osnovu istorijskih izvora. Slika se čuva u Brusu.

BONUS VIDEO

U SRBIJI NAPISANA I ISTORIJA I ROMAN: Ovde je poginuo grof Vronski iz "Ane Karenjine"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori