ANA I ANITA ULEĆU TAMO ODAKLE DRUGI BEŽE: Hrabre i lepe Nišlijke koje će vas oduševiti (FOTO)

Jelena Ćosin

25. 10. 2022. u 11:58

NIŠLIJKE Anita i Ana jedine su dame u vatrogasnoj uniformi koje se svakodnevno lavovski bore sa vatrom i spasavaju tuđe živote iz najtežih situacija.

АНА И АНИТА УЛЕЋУ ТАМО ОДАКЛЕ ДРУГИ БЕЖЕ: Храбре и лепе Нишлијке које ће вас одушевити (ФОТО)

Hrabre i hitre, Foto J. Ćosin

Zajedno sa svojim timom, ove mlade devojke uleću tamo odakle ostali beže, noseći na sebi zaštitnu opremu koja je nekad teška i do 40 kilograma.

Ana Ilić (30) počela je da radi pre četiri godine i donedavno je bila jedina žena u Vatrogasnoj brigadi u Nišu, a od pre nekoliko meseci ima i koleginicu Anitu Cvetanović (31). Kao male, maštale su da pomažu ljudima u nevolji, a danas su spremne i za najteže izazove i za njih ne postoji prepreka svaki put kada se oglasi zvono koje označava polazak u intervenciju.

- Pre nego što sam se zaposlila, bila sam dobrovoljni vatrogasac i imala sam iskustvo družeći se sa njima i prateći njihov rad. Išli smo i na terene sa njima. Jednostavno, ceo život polako je meni sve ovo servirao. Kao sportista upala sam u ekipu koja se takmičila na Vatrogasnoj olimpijadi u Francuskoj. Tako da sam prvenstveno kao sportista dospela ovde, a onda sam se zaljubila u sve to što ovaj posao nosi - priča nam Ana.

Anita Cvetanović, Foto J. Ćosin

Sa svojom ekipom, Ana je spasavala ljude iz solitera koji je bio u požaru, pomogla je da se evakuiše čovek iz smrskanog automobila, ali kako kaže, njen talenat prepoznat je najviše kada je gasila požar koji je danima buktao na Staroj planini.

- Tu sam prepoznata, dosta sam pomagala tu i ljudima koji su šumari i koji održavaju taj prostor. Požar na Staroj planini bio je zahtevan jer je bilo mnogo dima i potpuno nepristupačan teren, vatra je bila na sve strane. Gorelo je visoko rastinje, borova šuma... Dešavalo se da krene odron velikog kamenja, onda moraš da brineš i da se požar ne raširi i da vodiš računa o svojoj bezbednosti. Trajalo je nekih desetak dana.

Svakodnevno smo bili angažovani tamo. Trebalo je sačuvati od požara jedan prostor koji smo štitili, da ne pređe na drugi deo šume i zahvati još veći deo. To smo zaštitili i požar je ugašen - priseća se Ana.

Anita na zadatku, Foto J. Ćosin

Nekoliko godina nakon nje, vatrogasnu uniformu obukla je i Anita koja od požara čuva Zaplanjsku oblast.

- Radim ovde već tri meseca. Kada sam počela, nije bilo straha, bili smo na kursu pa smo donekle kroz to prošli, upoznati smo sa time. U ovom poslu nema razlike između muškaraca i žena, ovde je presudan timski rad. Jeste zahtevan, ali koliko god on to bio, nekako uspemo da se izborimo. Pomažu nam i kolege, svojim savetima, kritikama - priča nam Anita.

Ana Ilić, Foto J. Ćosin

Kada se dogodi nezgoda, požar ili vanredna situacija, na prvom mestu je, kaže, ljudski život. Tek onda kolege pomognu i jedni drugima da se što lakše prevaziđu nelagodnosti i situacije sa kojima se susreću na zahtevnim terenima.

- Na prvom mestu je da nekog zaštitimo, da nekog spasemo, da nekom pomognemo, a tek onda iskusnije kolege gledaju da zaštite i nas mlađe ili nas žene. Moja prva veća intervencija bila je tokom dežurstva, imali smo požar u stanu gde smo imali jednu žrtvu. To je bila moja prva takva situacija, otkad sam počela da radim redovno. Nije mi bilo svejedno, kolege koje su me uvele u stan, pomogle su mi da se prvi put susretnem sa takvom situacijom, a da ostanem pribrana, kako bih odradila posao kako treba. Nije lako, ali to je naš posao - priča nam ova mlada devojka koja radi u područnoj jedinici Gadžin Han.

Foto J. Ćosin

PROFESIONALCI U SVOM POSLU

O Ani i Aniti, kolege iz Niša imaju samo reči hvale. Opisuju ih kao vredne i odgovorne devojke koje insistiraju na ravnopravnosti.

- To su koleginice koje su nekoliko godina kod nas i one su prve među jednakima da se bave ovim našim poslom. Ništa ne odudaraju od ostalih kolega, ravnopravne su sa nama, posao ih interesuje i ispunjene su samim ovim pozivom. Mi se trudimo da se na terenu ponašamo zaštitnički, međutim, one to ne dozvoljavaju, žele da se dokažu i pokažu i svojim radom zaslužuju i naše poverenje i poštovanje. Mi smo vrlo ponosni na njih, maksimalna profesionalnost sa njihove strane - kaže šef smene Nenad Ristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)