EFIKASNIJA BORBA PROTIV ŠVERCA NA REKAMA: U Novom Sadu održana obuka carinika i policajaca iz regiona

Z. GRUMIĆ

18. 10. 2022. u 19:09

POKAZNA vežba pripadnika carina i graničnih policija Srbije, Hrvatske i BiH u pretraživanju plovila, u okviru specijalne obuke, uz primenu najsavremenijih metoda borbe protiv krijumčarenja robe na rekama, održana je na keju u Novom Sadu u prisustvu ambasadora SAD i Francuske Kristofera Hila i Pjera Košara, direktora Uprave carina Srbije Branka Radujka i brojnih gostiju.

ЕФИКАСНИЈА БОРБА ПРОТИВ ШВЕРЦА НА РЕКАМА: У Новом Саду одржана обука цариника и полицајаца из региона

N. Karlić

Petodnevno usavršavanje budućih instruktora za pregled brodova i drugih plovila obezbeđeno je zahvaljujući američkom Programu kontrole izvoza i bezbednosti granica i uz podršku stručnjaka francuske carine, koji su svetski lideri u toj oblasti.

- Ovo je prilika da osnažimo i dodatno obučimo naše i službenike susednih država koji se bave sprečavanjem krijumčarenja na reci. Naš je zadatak da čvrsto i odlučno sprovodimo zakon, pogotovo posle nekakvih ružnih dešavanja koja smo imali u carinskoj administraciji do pre dve godine – izjavio je Radujko i naglasio da je u Srbiji ove godine zabeležena rekordna zaplena švercovanih cigareta i duvanskih proizvoda.

On je poručio da će biti nastavljena beskompromisna borba protiv krijumčarenja narkotika, cigareta, nafte i druge robe i da će carinici i policajci dati sve od sebe da Srbija ne bude atraktivna na tradicionalnoj balkanskoj krijumčarskoj ruti.

Ambasador Hil je izrazio zadovoljstvo boravkom na Dunavu, tom najstarijem evropskom plovnom putu i podsetivši na obližnju Vinčansku civilizaciju, staru skoro 7.000 godina, napomenuo da je isto toliko stara i praksa švarca ali i potreba za sprovođenjem zakona na granicama.

- Drago mi je što ovo organizovano radimo sa zemljama regiona, razvijajući tehnike i pristup da borba protiv šverca bude još efikasnija – dodao je Hil.

Posle ovog prvog dela obuke posvećene operativnim metodama borbe protiv krijumčarenja, druga sesija biće održana u decembru u francuskom gradu Larošelu a treća je na programu u martu iduće godine u Hrvatskoj. - Cilj ovog projekta je da se oformi mreža carinika i policajaca na Balkanu i da se nastavi uspešna saradnja sa Francuskom i SAD u ovoj oblasti – rekao je ambasador Pjer Košar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili