OVO JE ISTINA: Širila se lažna informacija da će se ulazak u Hram Svetog Save naplaćivati

A. VOJINOVIĆ

06. 10. 2022. u 13:54

NAJAVA da će od 1. oktobra biti naplaćivan ulazak u Hram Svetog Save izazvala je zabunu vernika i žitelja prestonice, ali i čitave Srbije.

ОВО ЈЕ ИСТИНА: Ширила се лажна информација да ће се улазак у Храм Светог Саве наплаћивати

Arhiva Novosti

Mnogi su saopštenje koje je bilo objavljeno na zvaničnom sajtu ove srpske svetinje na Vračaru, da će ulazak u crkvu morati da plate organizovane grupe sa turističkim vodičima, protumačili da će svi namernici morati da "odreše kesu". Kako smo, međutim, saznali, obilazak najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu ubuduće će morati da plate samo - stranci.

Prema rečima Bojane Banković, predsednice Udruženja turističkih vodiča Srbije, njihova organizacija još letos je dobila informaciju da će od jeseni ili zime ove godine početi sa naplatom ulaznica za organizovane ture sa turističkim vodičima.

- Dobili smo zvanično obaveštenje od Hrama Svetog Save da će se obilazak crkve naplaćivati, ali se to odnosi samo na strance koji će u organizovanim grupama i sa turističkim vodičem dolaziti u crkvu - precizira Banovićeva za "Novosti". - Svi građani Srbije kao i do sada neće morati da plate kako bi ušli u Hram. Strani turisti će, pak, za obilazak morati da plate 300 dinara po osobi. Ture se zakazuju unapred preko turističkih agencija, a mogu se obratiti i direktno preko zvaničnog sajta Hrama.

Poseta svetinji na Vračaru nije ista za sve turiste, ističe naša sagovornica. Obilazak i informacije koje ovom prilikom dobiju od vodiča zavise od zemlje iz koje dolaze, kao i koje su veroispovesti:

- U zavisnosti od toga dobijaju različite informacije. Vodiči priču obično započinju ispred Hrama gde se govori o hrišćanstvu, pravoslavlju, kao i o istorijatu samog zdanja, zašto i kada je podignut. Neke ture se završavaju pred vratima crkve, dok u drugima turisti ulaze unutra. Ako je otvorena kripta, mogu da je vide, zatim vodiči pričaju detalje o arhitekturi, mozaicima i slikama koje krase unutrašnjost hrama.

Banovićeva naglašava da će obilazak Hrama biti moguć samo uz naše turističke vodiče koji poseduju licencu srpskog Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija.

Iako se ulazak u svetinje širom sveta naplaćuje, vest da će ova praksa zaživeti i kod nas izazvala je negodovanje nekih građana. Mnogi su svoj revolt po običaju izrazili na društvenim mrežama koje su od minule subote pune negativnih komenatara. Vernici su se zapitali da li će svaki put kada budu došli da se pomole morati da plate 300 dinara.

S druge strane, bilo je komentara i na račun onih koji se bune protiv nove odluke:

- Prvo osudiš što će strani turisti u tvojoj zemlji naplaćivati ulaz u Hram Svetog Save, a zatim odeš u drugu državu i najnormalnije platiš ulazak u neku katedralu, crkvu, džamiju... - navodi se u jednoj objavi na "Tviteru".

NA SAJTU OBJAVLjENO, PA POVUČENO

U saopštenju Hrama Svetog Save koje je u subotu bilo objavljeno na njihovom zvaničnom sajtu, a zatim obrisano, bilo je napisano da od 1. oktobra za organizovane grupe koje dolaze sa turističkim vodičima počinje da se naplaćuje ulaz u crkvu:

- Da bi vodiči unutar hrama govorili, kako o pravoslavnoj verosipovesti, tako i o arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, moraće da plate ulaz. Tačnije, sami posetioci bi trebalo unapred da uplate novac, da bi tu priču čuli unutar Hrama, bilo da će im govoriti njihovi vodiči, ili će govoriti neko iz hrama. U suprotnom, vodiči mogu priču ispričati ispred hrama, a potom ih pustiti da sami uđu besplatno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024