SINOD SPC DONEO ODLUKU: Molitva za svetinju braka i porodice na svim bogosluženjima u hramovima i manastirima

Tanjug

13. 09. 2022. u 11:03

SPC saopštila je da je patrijarh srpski i predsednik Svetog arhijerejskog sinoda Porfirije doneo odluku da se, s obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se SPC i vernici suočavaju, u svim hramovima i manastirima SPC na svim bogosluženjima proiznosi Molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu.

СИНОД СПЦ ДОНЕО ОДЛУКУ: Молитва за светињу брака и породице на свим богослужењима у храмовима и манастирима

Foto: SPC

U molitvi se navodi da je Bog stvorio čoveka po njegovoj slici i prilici kao muškarca i ženu, i da je tako ustanovio brak.

- Gospode Bože Oče, Svedržitelju, Tvorče neba i zemlje, i svih bića, i čoveka, kojega si posle svih drugih stvorenja stvorio po slici i prilici Tvojoj i zato najsavršenijeg među stvorenim bićima, Ti si čoveka stvorio kao muško i žensko, kao jedno udvoje i dvoje ujedno, i tako si od iskoni ustanovio brak, i zapovedio si: "Rađajte se i množite se", i tako si u isti mah ustanovio porodicu kao zajednicu ljubavi u Tebi, usavršenu u svetu Tajnu ljubavi u Hristu Tvome - navodi se, pored ostalog, u molitvi.

U molitvi se dodaje da se "nevidljive sile zlobe podnebeske i vidljive, svesne i nesvesne, sluge njihove, upinju da obesvete svetinju braka i oskrnave čistotu porodice namećući bogoprotivne i protivprirodne zajednice kao zamenu za brak i porodicu".

Patrijarh Porfirije je u nedelju posle molebana ispred Hrama Svetog Save, rekao da crkva ne podržava nikakvo nasilje i progon LGBT populacije, a naročito ukoliko se to čini u ime crkve.

- Mi nikome ne namećemo ono što je naš način života, ali isto tako ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane, dolazi i nameće svoj pogled na svet i način života - poručio je, pored ostalog, Porfirije.

BONUS VIDEO: Revitalizacija celokupnog prostora Kalemegdana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici